AKTUALIZÁCIA: T. E. Rostasa uznali za vinného zo šírenia extrémizmu, on sa odvolal

NETKY.SK • 16 December 2019, 13:24 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: T. E. Rostasa uznali za vinného zo šírenia extrémizmu, on sa odvolal

PEZINOK - Vydavateľa a šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa uznal dnes samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku za vinného z trestného činu hanobenia národa. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný aj prokurátor sa voči verdiktu odvolali.

slovakia

left justify in out

 

Súd uložil Rostasovi pokutu vo výške 4-tisíc eur. Pokiaľ by finančný trest nezaplatil, náhradným trestom by boli tri mesiace väzenia.

Vydavateľ a šéf časopisu Zem a Vek čelil obžalobe pre šírenie extrémistických materiálov, hanobenie národa a podnecovanie rasovej nenávisti. V článku Klin Židov medzi Slovanmi z mája 2017 uvádzal citácie na adresu židov.

 

img

 

"To, čo nájdeme v historických spisoch od najväčších slovenských dejateľov, by si dnes bez sociálnej a mediálnej smrti nemohol dovoliť napísať nikto. Ba dokonca zákony, ktorým sme dovolili, aby nad nami vládli, by nás priviedli až k samotnému vylúčeniu zo spoločnosti," napísal napríklad v článku.

 

Sloboda prejavu

Pri odôvodňovaní rozsudku samosudca porovnával americkú a európsku koncepciu slobody prejavu. Uviedol pritom, že v rámci európskej koncepcie sa presadzuje postoj, že v prípade nepostihovania podobného konania, ako spáchal obžalovaný, sa môže roztočiť "špirála nenávisti" čo môže vyústiť do udalostí ako napríklad genocída v Rwande. "Obžalovaný je trestaný za hanlivý článok proti židom," povedal s tým, že k publikovaným protižidovským citáciám sa Tibor Eliot R. hlási a považuje ich za správne. "Postihovaný je práve za tento svoj prejav," zdôraznil sudca. Podľa súdu sa však napísaním článku, napriek tomu, že je hanlivý, nedopustil obžalovaný podnecovania nenávisti. "Súd nezistil existenciu úmyslu podnecovať," uviedol sudca s tým, že v danom článku chýbala výzva, ktorá je súčasťou skutkovej podstaty podnecovania.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jago. #horse #spirit #sunrise #spring #весна #лошадь #мир #peace

Príspevok, ktorý zdieľa Tibor Eliot Rostas (@tiboreliot),

 

Pred súdom minulý týždeň deklaroval obžalovaný svoju nevinu s tým, že pri opísaní článku využil exaktné citácie historických osobností. Zdôraznil tiež, že v článku vyzýval k solidarite a vzájomnosti národov a odmietol akékoľvek výzvy k nenávisti. Viac o prípade sa dozviete v článku "Šírenie extrémizmu zo strany Tibora Eliota Rostasa?"

 

Článok budeme aktualizovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona