SZZV víta návrh SNS na zníženie DPH na všetky potraviny na 10 %

NETKY.SK • 1 Marec 2019, 21:12 • 2 min
SZZV víta návrh SNS na zníženie DPH na všetky potraviny na 10 %

BRATISLAVA - Slovenské združenie pre značkové výrobky (SZZV) víta predstavený zámer zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny, ako o ňom v piatok informoval predseda SNS Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

Slovensko je dlhodobo krajinou s najvyššou DPH na potraviny v regióne a jednou z najvyšších DPH v celej EÚ. Zníženie DPH na 10 % by bolo pozitívnou správou nielen pre spotrebiteľov, ale znížila by sa finančná atraktivita cezhraničných nákupov potravín, uviedlo vo svojom stanovisku SZZV.

Ako dokazuje skúsenosť z plošného zníženia DPH na potraviny v Rumunsku v roku 2016, takýto krok môže podľa SZZV znamenať aj pozitívny stimul pre vyššiu spotrebu v slovenských obchodoch a následný vyšší výber dane.

 

"Pri týchto opatreniach by sa zároveň nemalo zabudnúť na prísľub zníženia DPH na segment detskej výživy a plienky, ako to pred rokom oznámil bývalý predseda vlády Robert Fico. SZZV v tejto téme komunikuje s Ministerstvom financií SR, pričom sme predložili všetky požadované podklady, ktoré by mohli viesť k tomuto jasnému sociálnemu opatreniu," uviedol výkonný riaditeľ SZZV Ľubomír Tuchscher.

 

img


Slovenská národná strana v piatok informovala, že pripraví na najbližšiu, 43. schôdzu NR SR, päť zásadných návrhov zákonov.

 

Konkrétne ide o zníženie dane z príjmov právnických osôb na 15 % s účinnosťou k 1. januáru 2020, zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na všetky potraviny na 10 %, zníženie DPH pre printové médiá na 10 %, zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov a zavedenie povinnosti uvádzať pôvod mäsa aj v reštauračných a stravovacích zariadeniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies