SŽZ a NARKS navrhujú zmeny, ktoré majú rozbehnúť výstavbu nájomných bytov

NETKY.SK • 23 Január 2017, 17:19 • 2 min
SŽZ a NARKS navrhujú zmeny, ktoré majú rozbehnúť výstavbu nájomných bytov

BRATISLAVA – Nájomné bývanie je na Slovensku málo rozvinuté a štát by mal túto oblasť posilniť. Zhodli sa na tom zástupcovia Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) a Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) s predstaviteľmi Ministerstva dopravy a výstavby SR.

slovakia

left justify in out

Rezortu predložili viacero návrhov na zmenu legislatívy, aby sa zvýšila motivácia súkromných investorov nájomné byty stavať.

Prezident NARKS Ján Palenčár poukázal na to, že dnes sa hypotékami zaťažujú aj tie skupiny obyvateľstva, ktoré nemajú veľké finančné rezervy na prípadné zvýšenie úrokových sadzieb.

 

„Z tohto dôvodu pokladáme situáciu s nedostatkom nájomných bytov za problematickú, a preto chceme, aby sa do väčšej miery začalo stavať nájomné bývanie. Keďže štát nerobí túto aktivitu tak, ako to bolo v minulosti, je potrebné ju preniesť na súkromný sektor. Keďže sa mu to dnes neoplatí, tak sa nájomné byty nestavajú,“ uviedol Palenčár pre TASR.

 

Živnostenský zväz a asociácia realitných kancelárií predstavili ministerstvu na stretnutí so štátnym tajomníkom Petrom Ďurčekom (nominant SNS) súbor opatrení, ktoré by mali motivovať súkromný sektor stavať nájomné byty. Podnikatelia síce na to môžu čerpať zvýhodnený úver s úrokom 1 % zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), súčasné podmienky však Palenčár považuje za obmedzujúce.

 

Developerov odrádza napríklad regulácia výšky nájomného či to, že nárok na takýto nájomný byt je limitovaný príjmom žiadateľa. ŠFRB dnes zároveň neumožňuje financovať celú stavbu a podľa Palenčára by mal úver pokrývať okrem samotných bytov aj pozemok, parkovisko alebo súvisiacu infraštruktúru. V tomto duchu navrhujú organizácie upraviť zákon o štátnom fonde.

 

„Zároveň hovoríme, že je potrebné zmeniť aj daňové zaťaženie v prípade nájomných bytov. A to tým spôsobom, že pri nájmoch je potrebné ísť nižšie s daňou z pridanej hodnoty (DPH),“ doplnil prezident NARKS.

 

Upozornil, že návratnosť takejto investície sa v dnešných podmienkach počíta v desiatkach rokov. Palenčár je presvedčený, že ak sa nezmení na maximálne 13 rokov, veľmi málo developerov pôjde do takejto výstavby a na trhu bude stále málo nájomných bytov.

 

„Dnes je ŠFRB skôr na podporu sociálneho nájomného bývania, ale my potrebujeme rozšíriť nájomné bývanie po celom Slovensku,“ uzavrel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona