Szydlová na summite: Krajiny V4 dosiahli zmenu politickej agendy EÚ

NETKY.SK • 17 September 2016, 10:26 • 2 min
Szydlová na summite: Krajiny V4 dosiahli zmenu politickej agendy EÚ

BRATISLAVA - Reforma Európskej únie musí byť hlboká. Nemôžeme sa uspokojiť iba s výlučne povrchnými riešeniami. Treba mať odvahu hovoriť o všetkom, vyhlásila dnes na tlačovej konferencii po skončení neformálneho summitu EÚ v Bratislave poľská premiérka Beata Szydlová.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov, ktoré sprostredkovala agentúra PAP a spravodajská televízia TVN24, nesmie byť žiadna téma na začiatku reformy Únie tabu.

 

Szydlová, ktorá nezabudla pripomenúť spoločný nový návrh krajín Vyšehradskej štvorky pre riešenie migračnej problematiky, podčiarkla, že politici musia v danej situácii prijať odvážne rozhodnutia.

 

Varšava sa domnieva, že treba realizovať obsah existujúcej dohody EÚ-Turecko a pomôcť Bulharsku. Poľsko už tejto krajine pomohlo a premiérka vyjadrila pripravenosť zvýšiť túto pomoc.

 

Súčasne informovala, že vďaka krajinám V4 sa podarilo zabrániť akýmkoľvek krokom, ktoré by mali za následok obmedzenie slobody pohybu osôb.

 

Všetci účastníci summitu sa podľa Szydlovej zhodli na tom, že je potrebné vyvinúť úsilie o riešenie migračnej krízy mimo hraníc EÚ a v tomto duchu sa budú vyvíjať humanitárne aktivity a poskytovaná pomoc tretím krajinám. Reflexia na zmenu migračnej politiky Únie je podľa Szydlovej teraz mimoriadne silná.

 

Predsedníčka poľskej vlády na margo brexitu zdôraznila, že predovšetkým Londýn musí najskôr predložiť žiadosť o vystúpenie z EÚ a musí sa na tento proces pripraviť.

 

Poľská premiérka opúšťa slovenskú metropolu podľa vlastných slov spokojná, pretože sa podarilo dohodnúť sa na otázkach, na ktorých bola jej krajina zainteresovaná. "Záležalo nám predovšetkým na tom, aby sa začal proces reformy EÚ, aby sme neukončili dnešné stretnutie len s tým, že sme sa stretli, porozprávali sa, ale že sme sa dohodli na politickej agende, ktorú Únia bude realizovať v nasledujúcich mesiacoch. A to sa stalo," konštatovala Szydlová a dodala, že sa podarilo vďaka krajinám V4 dosiahnuť zmeny v tejto agende. Po reformných krokoch by sa z EÚ mala stať inštitúcia, ktorá bude pre všetkých Európanov predstavovať pocitovo subjekt realizujúci ich ciele, stojaci po ich boku a zaoberajúci sa otázkami dôležitými pre občanov európskeho kontinentu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies