Szijjártó v Záhrebe: Maďarsko-chorvátske politické vzťahy sú na bode mrazu

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 18:21 • 2 min
Szijjártó v Záhrebe: Maďarsko-chorvátske politické vzťahy sú na bode mrazu

BUDAPEŠŤ/ZÁHREB - Maďarsko-chorvátske bilaterálne politické vzťahy sú na bode mrazu, čo je v rozpore so záujmami Maďarska.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes v Záhrebe maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po schôdzke s predsedom opozičnej strany pravého stredu Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) Tomislavom Karamarkom.
     

Podľa agentúry MTI šéf rezortu diplomacie povedal, že záujmom Maďarska je, aby Chorvátsko mohlo považovať za svojho silného strategického spojenca a partnera. Podmienky na to podľa slov Szijjártóa sú, svedčia o tom aj hospodárske údaje.
     

Maďarsko je tretím najvýznamnejším investorom v Chorvátsku a z hľadiska investícií smerujúcich z Maďarska do zahraničia je Chorvátsko druhou najdôležitejšou krajinou. Vlaňajší objem obratu tovaru dosiahol medzi týmito krajinami hodnotu 1,6 miliardy eur, z čoho maďarský export mal hodnotu 1,17 miliardy eur. Maďarsko v prvých štyroch mesiacoch tohto roka dokázalo zvýšiť vývoz o 34 percent v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajšieho roka, dodal minister.
     

"Sme susednými krajinami, obaja sme členmi Európskej únie, keďže však politické vzťahy sú na bode mrazu, vplýva to na celý systém vzťahov," zdôraznil Szijjártó. S predsedom HDZ sa stretol preto, aby v prípade, že na budúci rok v parlamentných voľbách vyhrá pravica, nebolo potrebné začať rokovať o vzájomných vzťahoch "od nuly".
     

Šéf maďarskej diplomacie kritizoval Chorvátsko za neplnenie svojich dvojstranných záväzkov, ale aj záväzkov voči EÚ z hľadiska investície na upravenie maďarsko-chorvátskeho interkonektora na dvojsmernú prevádzku plynovodu.

     

Z hľadiska energetickej bezpečnosti je podľa Szijjártóa mimoriadne dôležitý projekt výstavby terminálu pre kvapalný zemný plyn na ostrove Krk, preto Maďarsko je pripravené poskytnúť podporu tomuto projektu.
     

Zdrojom napätia medzi Maďarskom a Chorvátskom sú podľa jeho vyjadrenia spory chorvátskej ropnej spoločností INA s maďarskou spoločnosťou MOL. "Boli by sme radi, keby vzťah týchto spoločností bol naopak zdrojom energie pre vzájomnú spoluprácu našich krajín," konštatoval Szijjártó. Dodal, že rokovania nesvedčia o tom, že by spory týchto podnikov smerovali v krátkodobom horizonte k riešeniu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona