Szijjártó v Moskve: Na riešenie migračnej krízy je potrebná dohoda s Ruskom

NETKY.SK • 21 Október 2015, 15:44 • 2 min
Szijjártó v Moskve: Na riešenie migračnej krízy je potrebná dohoda s Ruskom

MOSKVA/BUDAPEŠŤ - Na ukončenie vojny v Sýrii a vyriešenie migračnej krízy by bola potrebná dohoda transatlantického spoločenstva s Ruskom, vyhlásil dnes maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó v Moskve po rokovaniach so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI maďarský minister povedal, že hlavnou témou stretnutia bola prisťahovalecká kríza a situácia v Sýrii. Szijjártó zdôraznil, že najdôležitejším zdrojom migračnej vlny sužujúcej Európu je Sýria.

 

"Bez americko-ruskej dohody, bez dohody medzi transatlantickým spoločenstvom a Ruskom neexistuje riešenie sýrskej vojny a ani riešenie migračnej krízy," konštatoval šéf maďarskej diplomacie, ktorý poznamenal, že Maďarsko preto súri čo najskoršiu dohodu s Ruskom, prostredníctvom ktorej by bolo možné sýrsky konflikt čo najskôr uzavrieť.

 

Čím pomalšie bude riešená táto otázka, tým viac prisťahovalcov príde do Európy a tým bude tlak migrácie väčší, podotkol Szijjártó, ktorý privítal, že v piatok sa vo Viedni stretnú ministri zahraničných vecí Spojených štátov, Ruska, Saudskej Arábie a Turecka. Od schôdzky podľa jeho slov Maďarsko očakáva, že sa postoje týchto krajín zblížia a pripravia dohodu, ktorej výsledkom bude, že sa "uzatvorenie vojny v Sýrii stane čoskoro skutočnosťou".

 

Szijjártó sa s Lavrovom zhodli v tom, že treba zvýšiť medzinárodné úsilie v boji proti Islamskému štátu, pretože čím viac územia táto teroristická organizácia získa, tým viac ľudí musí opustiť svoje domovy a tým viac ľudí príde do Európy, píše MTI.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona