Szijjártó: Stabilita Tuniska je záujmom Európskej únie i Maďarska

NETKY.SK • 2 November 2016, 16:07 • 2 min
Szijjártó: Stabilita Tuniska je záujmom Európskej únie i Maďarska

BUDAPEŠŤ - Tunisko má vo svojom regióne najstabilnejší politický systém, preto je zásadným záujmom Európskej únie a Maďarska to, aby politická a hospodárska stabilita Tuniska zostala zachovaná, povedal dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý sa stretol so šéfom tuniskej diplomacie Chamaísom Džihínáwím.

slovakia

left justify in out

"Ak by stabilita Tuniska čelila v budúcnosti vážnejšej výzve, migračný tlak na Európu by dramaticky vzrástol. Maďarsko bude preto presadzovať užšiu spoluprácu medzi EÚ a Tuniskom," cituje Szijjártóa vyhlásenie, ktoré rezort maďarskej diplomacie poskytol TASR. Podľa ministra zahraničných vecí tejto severoafrickej krajiny chce Tunisko zužitkovať skúsenosti, ktoré Maďarsko získalo v uplynulých 26 rokoch. Ako dodal, v záujme posilnenia dvojstranných vzťahov zrejme čoskoro navštívi Budapešť aj predseda vlády Tuniska.

 

Džihínáwí vyjadril vďaku maďarskému rezortnému partnerovi za to, že Maďarsko nemenilo odporúčania týkajúce sa cestovania do Tuniska. "Tunis je dnes silnejší, pokúša sa predchádzať teroristickým akciám," zdôraznil minister, podľa ktorého je jeho krajina rovnako bezpečná ako ktorákoľvek krajina sveta, pričom prijíma všetky opatrenia v záujme zaručenia bezpečnosti.

 

Szijjártó zdôraznil nutnosť spolupráce maďarského Centra boja proti terorizmu (TEK) s tuniskou partnerskou organizáciou. Pripomenul, že pripravujú dohodu o spolupráci medzi ministerstvami vnútra Maďarska a Tuniska, pričom dôležitou oblasťou dvojstrannej kooperácie by mali byť i technológie pri ochrane hraníc aj vzhľadom na to, že ochrana hraníc s Líbyou je pre Tunisko veľkou výzvou.

Ministri hovorili aj o spolupráci v oblastiach vodného hospodárstva či poľnohospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona