Szijjártó pre Der Standard: Prioritou pre Maďarsko je ochrana hraníc

NETKY.SK • 7 September 2015, 14:01 • 2 min
Szijjártó pre Der Standard: Prioritou pre Maďarsko je ochrana hraníc

BUDAPEŠŤ - Medzi najdôležitejšie úlohy Maďarska patrí ochrana hraníc a dôležitou úlohou je aj zabrániť ilegálnej migrácii. Výstavba zábran na maďarsko-srbských hraniciach bola potrebná kvôli ochrane vonkajších hraníc Európskej únie, povedal v rozhovore pre dnešné vydanie rakúskeho denníka Der Standard maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

slovakia

left justify in out

"Solidarita pre nás znamená toľko, že budeme strážiť svoje hranice," uviedol šéf maďarskej diplomacie podľa agentúry MTI. Szijjártó vyjadril nepochopenie pre kritiku zo strany Rakúska, ktoré podľa neho upozornilo Maďarsko, aby registrovalo utečencov a nepúšťalo ich do Rakúska, na druhej strane kritizovalo výstavbu fyzických zábran na maďarsko-srbských hraniciach.

 

"Musíme sa rozhodnúť, či chceme chrániť hranice, alebo každého púšťať," konštatoval Szijjártó.

 

Plot má usmerniť migrantov k legálnym hraničným priechodom. Maďarsko podľa jeho slov v súčasnosti buduje tri tranzitné zóny pri srbských hraniciach, kde môžu migranti podať žiadosť o azyl, ktorá bude rýchle a individuálne posúdená. Komu bude udelený azyl, môže vstúpiť na územie Maďarska, komu však žiadosť odmietnu, bude musieť opustiť tranzitnú zónu smerom do Srbska.

 

Szijjártó informoval, že v tomto roku prišlo do Maďarska 167.000 ilegálnych migrantov, z nich 99 percent cez Srbsko. V Maďarsku podalo žiadosť o azyl takmer 150.000 cudzincov. Z nich však väčšina pred ukončením azylového procesu opustí krajinu. Podľa odhadov azyl udelia v Maďarsku deviatom percentám žiadateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies