Szijjártó: Musíme spolupracovať s krajinami zaručujúcimi stabilitu

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 15:56 • 2 min
Szijjártó: Musíme spolupracovať s krajinami zaručujúcimi stabilitu

BUDAPEŠŤ - Kvôli nestabilite v južnom susedstve Európy je záujmom Maďarska i jeho európskych partnerov zintenzívniť spoluprácu s krajinami, ktoré vo svojom regióne zabezpečujú pokoj a stabilitu, akým sú aj Spojené arabské emiráty (SAE).

slovakia

left justify in out

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó to vyhlásil dnes v Budapešti po schôdzke s ministrom zahraničných vecí SAE Abdalláhom ibn Zajdom Nahajánom.

 

Podľa vyhlásenia, ktoré TASR poskytol komunikačný odbor maďarského rezortu diplomacie, Szijjártó na tlačovej konferencii pripomenul, že SAE sú druhou najvýraznejšou arabskou krajinou z hľadiska ekonomiky a jedným z lídrov v oblasti Perzského zálivu.

 

Maďarský minister podotkol, že SAE zohrávajú kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní stability tamojšieho regiónu. Z hľadiska možnej spolupráce menoval Szijjártó oblasti vodného hospodárstva a energetiky, pričom pripomenul, že v emirátoch je spotreba elektrickej energie na osobu jedna z najvyšších na svete a v prípade vody je spotreba na obyvateľa dokonca najvyššia.

 

Maďarské podniky v oblasti vodného hospodárstva sú podľa maďarského ministra na svetovej úrovni, preto by bola žiaduca spolupráca so SAE. Maďarsko by ďalej mohlo pomôcť SAE vo vzdelávaní odborníkov pre nukleárnu energiu.

 

Dodal, že letecká spoločnosť Emirates je jednou z najlepších aeroliniek na svete, ktorá sa pripravuje v krátkom čase otvoriť v Budapešti svoje druhé najväčšie zákaznícke centrum. Podľa arabského hosťa to bude dobrým posolstvom pre ďalších investorov o tom, že sa oplatí investovať v Maďarsku.

 

SAE i Maďarsko venujú mimoriadnu pozornosť boju proti terorizmu, konštatovali šéfovia diplomacie a zhodli sa na tom, že pomoc vojnovým utečencom treba poskytnúť v susedných krajinách vojnových zón, aby sa po tom, čo nastane mier, mohli čoskoro vrátiť do vlasti. Szijjártó poznamenal, že SAE poskytujú Jordánsku významnú finančnú pomoc na prevádzku utečeneckých táborov.

 

Šejk Abdalláh ibn Zajd Nahajánm ocenil úzke vzťahy SAE a Maďarska a oznámil, že na budúci rok otvoria SAE veľvyslanectvo v maďarskom hlavnom meste, čo bude dôležitým krokom k ďalšiemu prehĺbeniu dvojstranných vzťahov. Vlády týchto krajín podľa jeho slov rozpoznali význam budovania vzájomných vzťahov. Vyjadril nádej, že ešte v tomto roku uzatvoria SAE s Maďarskom niekoľko dohôd.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies