Szijjártó: Maďarsko má so Slovenskom a Srbskom mimoriadne dobré vzťahy

NETKY.SK • 8 December 2015, 13:40 • 2 min
Szijjártó: Maďarsko má so Slovenskom a Srbskom mimoriadne dobré vzťahy

BUDAPEŠŤ - Systém vzťahov Maďarska s krajinami v Karpatskom oblúku je rôznorodý: sú krajiny, s ktorými Maďarsko nikdy nemalo také dobré vzťahy ako teraz, a sú aj také, s ktorými sú vzťahy vyslovene zlé, vyhlásil dnes maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI šéf diplomacie na zasadaní parlamentného výboru pre národnú spolupatričnosť povedal, že vzťahy so Slovenskom a Srbskom má v súčasnosti Maďarsko mimoriadne dobré. "Síce v uplynulom období komplikovali vzájomnú spoluprácu vážne výzvy, napätia a historické ťarchy, nový prístup splnil očakávania. Ten prístup je založený na pragmatickej spolupráci, pričom si ale uvedomujeme aj existenciu ťažkých tém," spresnil. Szijjártó za veľmi zlé označil vzťahy Maďarska s Chorvátskom a dodal, že veľkou výzvou sú aj maďarsko-rumunské vzťahy.

 

Minister podotkol, že v susedskej politike je dôležité vybudovať si vzájomnú dôveru a účinne spolupracovať v istých oblastiach - a na základe toho sa potom otvára väčšia šanca na vyriešenie ťažkých záležitostí. Podľa Szijjártóa túto politiku vedie Maďarsko tak, že o nej konzultuje s predstaviteľmi maďarskej menšiny v danej krajine, pretože oni vedia, aké majú potreby. V súvislosti so Slovenskom minister zahraničných vecí povedal, že boli dosiahnuté úspechy v oblasti rozvoja infraštruktúry a Maďarsko so SR spoločne vystupujú v určitých európskych i celosvetových politických záležitostiach: napríklad v otázke kvót pre utečencov protestujú obe krajiny. Dodal, že spolupráca so Stranou maďarskej komunity (SMK) je priebežná.

 

K vzťahom s Ukrajinou poznamenal, že ide o štát, ktorý je zo susedov Maďarska v najhoršej situácii, pretože tam zúri vojna. "Maďarsko jednoznačne podporuje nezávislosť, suverenitu a územnú integritu Ukrajiny," zdôraznil minister. Maďarsko podľa jeho slov priebežne sleduje vývoj situácie menšín na Ukrajine, pričom konzultujúc s tam žijúcimi Maďarmi Budapešť upozorňuje Kyjev na dodržiavanie záväzkov. Za zhoršením maďarsko-rumunských vzťahov vidí Szijjártó činnosť bývalého premiéra Victora Pontu, ktorý často útočil na Maďarsko. "S Maďarskom možno hovoriť iba s úctou," dodal minister s poznámkou, že Rumunsko je aj naďalej dôležitým hospodárskym partnerom Maďarska.

 

Šéf maďarskej diplomacie ocenil Srbsko za to, že v čase, keď Maďarsko stavalo na hraniciach so Srbskom zábrany, Srbi pochopili, že tento krok nie je namierený proti nim. Zlé vzťahy s Chorvátskom spôsobili podľa Szijjártóa okrem iného chorvátske vyjadrenia k riešeniu migračnej krízy, ale aj skutočnosť, že Chorvátsko neplní záväzok obojsmerne spojazdniť interkonektor plynu medzi Maďarskom a Chorvátskom. Prepojenie plynovodov Maďarska a Slovinska sa z tohto hľadiska stáva hodnotnejším, uzavrel Szijjártó.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies