Szijjártó: Maďarsko je jednou z najdôležitejších základní čínskej expanzie do EÚ

NETKY.SK • 30 November 2016, 11:55 • 2 min
Szijjártó: Maďarsko je jednou z najdôležitejších základní čínskej expanzie do EÚ

BUDAPEŠŤ/PEKING - Podarilo sa dosiahnuť, že Maďarsko sa stalo jednou z najdôležitejších základní európskej hospodárskej expanzie Číny, povedal dnes v Pekingu maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, ktorý sa stretol so šéfom čínskej diplomacie Wang Iom.

slovakia

left justify in out

"Ak Číňania uvažujú o ekonomike a Európe, tak im najskôr príde na um Maďarsko," cituje agentúra MTI Szijjártóa, podľa ktorého Maďarsko vďaka konkurencieschopnému investičnému prostrediu, geografickej polohe a infraštruktúre dosiahlo, že práve do tejto krajiny prišlo najviac čínskych investícií. Dodal, že v tomto roku a vlani exportovala Čína v tomto regióne najviac práve do Maďarska.

 

"Je v tom obrovský potenciál hospodárskeho rastu," konštatoval maďarský minister a oznámil, že sa s čínskym rezortným partnerom dohodli, že vzájomné vzťahy pozdvihnú na ucelené strategické partnerstvo, ktoré podľa jeho slov v Číne znamená spoluprácu najvyššej úrovne.

 

Szijjártó pripomenul, že dnešné rokovania sa týkali aj modernizácie železničnej trate Budapešť-Belehrad prostredníctvom čínskeho financovania. Tender projektu vypíšu najneskôr v marci 2017 a do konca júna budúceho roka podpíšu dohodu o jeho realizácii.

 

Maďarsko podľa jeho slov rozšíri vývoz poľnohospodárskych produktov do Číny. "V prvých ôsmich mesiacoch 2016 export týchto produktov stúpol o 71,5 percenta a teraz sa môže začať aj s vývozom maďarskej kukurice a mliečnych výrobkov," dodal šéf maďarskej diplomacie.

 

V Pekingu dnes došlo k dohode s dvoma čínskymi bankami o financovaní nákupu desiatich nových lietadiel leteckej nízkonákladovej spoločnosti Wizzair. "Wizzair tak bude disponovať v Európe s jednou z najmladších flotíl," zdôraznil Szijjártó, ktorý podotkol, že Maďarsko aj naďalej podporuje, aby Európska únia uznala Čínu ako trhové hospodárstvo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies