Szijjártó: Libanon má kľúčový význam pre budúcnosť blízkovýchodných kresťanov

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 16:30 • 2 min
Szijjártó: Libanon má kľúčový význam pre budúcnosť blízkovýchodných kresťanov

BUDAPEŠŤ - Libanon je kľúčovou krajinou z hľadiska bezpečnosti Európy i zachovania kresťanských spoločenstiev na Blízkom východe. Uviedol to dnes maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke s libanonským rezortným partnerom Džibránom Básilom v Bejrúte.

slovakia

left justify in out

Szijjártó zdôraznil, že vyše štvrtina obyvateľstva Libanonu sú utečenci, ktorých väčšina prišla zo Sýrie.

 

"Ak Libanon stratí svoju stabilitu, prípadne sa nedokáže už viac postarať o utečencov, potom sa vydajú smerom do Európy. Príchod približne dvoch miliónov prisťahovalcov by zrejme postavil Európsku úniu pred neriešiteľnú úlohu," dodal maďarský minister.

 

Maďarsko chce preto iniciovať, aby Libanon dostal od Európskej únie ďalších 400 miliónov eur na hospodársky rozvoj. Takúto sumu už Únia predtým venovala Bejrútu na starostlivosť o utečencov.

 

Szijjártó zdôraznil, že Libanon zohráva kľúčovú úlohu aj z hľadiska zachovania kresťanských spoločenstiev na Blízkom východe, keďže kresťania tvoria zhruba 35-40 obyvateľov tejto krajiny.

 

Maďarská vláda už rozhodla o podpore programu libanonskej vlády týkajúceho sa obnovy kresťanských kostolov v Libanone. Kabinet vyčlenil 1,5 milióna eur na obnovu 32 kostolov, informoval šéf maďarskej diplomacie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies