Szijjártó: Európa môže bez Ruska veľa stratiť, spoluprácu by mohlo zlepšiť Mongolsko

NETKY.SK • 26 Január 2016, 10:25 • 2 min
Szijjártó: Európa môže bez Ruska veľa stratiť, spoluprácu by mohlo zlepšiť Mongolsko

BUDAPEŠŤ - Mongolsko môže pomôcť Európe vybudovať pragmatickú spoluprácu s Ruskom, vyhlásil dnes v Ulanbátare maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom mongolskej diplomacie Lündegijnom Pürevsürenom.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI Szijjártó podotkol, že Maďarsko je už dávnejšie presvedčené, že Európa v dlhodobom horizonte mnoho stratí, ak nedokáže obnoviť s Ruskom pragmatickú spoluprácu. "V tom by však mohlo Mongolsko veľmi pomôcť," dodal.

 

"Záujmom Európy jednoznačne je, aby vznikla spolupráca medzi Európskou úniou a Eurázijskou hospodárskou úniou. Ak sa tak nestane, tak vo svetovom hospodárskom konkurenčnom boji EÚ i Rusko veľmi zaostanú," cituje MTI Szijjártóa

 

Maďarský minister zároveň pripomenul, že Mongolsko uzatvorilo s EÚ dohodu o partnerstve a o partnerstve rokuje aj s Eurázijskou hospodárskou úniou. Navyše, Mongolsko bude v júli hostiteľom európsko-ázijského summitu ASEM.

 

Šéf maďarskej diplomacie preto vyzval Pürevsürena, aby jeho krajina bola akýmsi sprostredkovateľom medzi EÚ a Eurázijskou hospodárskou úniou, pretože ich úzka spolupráca je záujmom aj Mongolska. Szijjártó je členom delegácie premiéra Viktora Orbána, ktorý pricestoval do mongolskej metropoly v pondelok na trojdňovú oficiálnu návštevu Mongolska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies