Szijjártó: Euroatlantická integrácia západného Balkánu zaručí stabilitu regiónu

NETKY.SK • 27 Január 2017, 15:57 • 2 min
Szijjártó: Euroatlantická integrácia západného Balkánu zaručí stabilitu regiónu

BUDAPEŠŤ - Euroatlantická integrácia západného Balkánu by mohla byť zárukou dlhodobej stability, pokoja a mieru v regióne, povedal dnes v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, ktorý rokoval s ministrom zahraničných vecí Čiernej Hory Srdjanom Darmanovičom.

slovakia

left justify in out

"Čas tlačí, pretože sa v uplynulom období vytvorilo napätie v tomto regióne a smerom z juhu pretrváva migračná hrozba," cituje agentúra MTI Szijjártóa, podľa ktorého by mohli vzniknúť nové prvky destabilizácie, ak sa účinok týchto dvoch javov spojí.

 

Podľa jeho slov je záujmom Maďarska i Európy predísť destabilizácii. "Čierna Hora je príkladom toho, že integračné procesy môžu zaručiť stabilitu," povedal maďarský minister a dodal, že s touto západobalkánskou krajinou možno vďaka procesu jej prístupu k NATO rátať v regióne ako so stabilným partnerom.

 

Szijjártó zdôraznil, že od apríla bude existovať priamy letecký spoj medzi Budapešťou a Podgoricou, čo prospeje budovaniu vzájomnej spolupráce.

 

Darmanovič potvrdil, že vstup jeho krajiny do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie je strategickým cieľom. Konštatoval, že Maďarsko dlhodobo podporuje Čiernu Horu.

 

Ministri dnes podpísali medzivládne dohody o spolupráci v oblastiach vzdelávania, kultúry, športu a mládeže.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies