Szijjártó: Diskusia o zavedení trestu smrti prebieha vo viacerých krajinách

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 08:49 • 2 min
Szijjártó: Diskusia o zavedení trestu smrti prebieha vo viacerých krajinách

BUDAPEŠŤ - Diskusia o treste smrti neprebieha iba v Maďarsku, hovorí sa o ňom vo viacerých krajinách, vyhlásil dnes v maďarskej štátnej televízii M1 minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov táto diskusia nespôsobuje Maďarsku žiadne diplomatické problémy. "Nejde o ojedinelú diskusiu vo svete, vo viacerých krajinách je takýto trest v platnosti a sú krajiny, v ktorých o ňom prebieha diskusia," povedal minister.

 

Dodal, že nemá žiadnu reakciu po utorňajšom vyjadrení premiéra Viktora Orbána. Ten v Pécsi povedal, že doživotný trest odňatia slobody nie je dostatočne odstrašujúci, preto treba v Maďarsku ponechať otvorenú aj otázku trestu smrti. Orbán tak reagoval na minulotýždňovú brutálnu vraždu mladej ženy v Kaposvári.

 

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz dnes inicioval telefonický rozhovor s Orbánom, ktorého témou boli jeho vyjadrenia o možnosti obnovenia trestu smrti v Maďarsku. V úvode dnešného zasadnutia EP vystúpil rakúsky sociálnodemokratický poslanec Jörg Leichtfried, ktorý s odvolaním sa na informácie médií pripomenul, že Orbán nastolil myšlienku obnovy trestu smrti.

 

Schulz v reakcii uviedol, že o tom tiež čítal a inicioval telefonický rozhovor s predsedom maďarskej vlády.

V Maďarsku došlo v uplynulých rokoch k niekoľkým brutálnym vraždám. Obeťami hrdelného zločinu sa stal napríklad rumunský hádzanár Marian Cozma, policajná psychologička Katy Bándyová, ale aj niekoľko Rómov ľudia násilne zomierali aj pri bankovej lúpeži v Móri. Tieto prípady otvorili i diskusiu o možnosti obnovenia trestu smrti.

 

Spomedzi parlamentných strán obnovenie trestu smrti jednoznačne podporuje iba ultrapravicový Jobbik. V Maďarsku bola poprava naposledy vykonaná v roku 1988. Odsúdeného 28-ročného vraha Ernöa Vadásza vtedy obesili.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies