Szidi Tobias vydáva nový album Jolanka

NETKY.SK • 3 December 2014, 14:39 • 2 min
Szidi Tobias vydáva nový album Jolanka

BRATISLAVA - Speváčka s jedinečným hlasom a nenapodobiteľným prejavom Szidi Tobias vydala nový album s názvom Jolanka.

slovakia

left justify in out

Nový album na etikete vydavateľstva Pavian Records predstaví Szidi na dvoch koncertoch 8. decembra v divadle Studio DVA v Prahe a 14. decembra v štúdiu RTVS v Bratislave. Novinku plnú temperamentu, krásnej hudby, textov a spevu podporia v Bratislave významné osobnosti kultúry Emília Vášáryová a Milan Lasica. Pozvanie na pražské uvedenie albumu Jolanka prijali Ivana Chýlková a Jan Kraus.  
     

„Chcela som urobiť bláznivý album s trúbami, cimbalom a husľami, taký, aby z neho išiel temperament a radosť. Môj muž Peter Lipovský s Milanom Vyskočánim mi také piesne napísali. Už sa neviem dočkať, čo na ne povedia naši ľudia,“ uviedla pre médiá speváčka. 
     

Pod jednotlivé piesne sa autorsky podpísal Milan Vyskočáni. Po prvýkrát si pri tvorbe nového albumu otextovala pieseň aj samotná Szidi Tobias, jeden text napísal Milan Lasica a deväť piesní textár a scenárista Peter Lipovský. 
     

„Album Jolanka je náš šiesty spoločný album. Opäť je trojjazyčný a myslím si, že najosobnejší. Szidi spieva v slovenčine, češtine i v maďarčine.  Asi najviac ma na ňom teší, že Szidi pozbierala odvahu a sama si napísala svoj prvý text. Je nádherný. Na moje texty sa tentoraz čakalo veľmi dlho. V úvodnej piesni Hore nohami som si dokonca musel prizvať na pomoc takých majstrov slova, akými sú Vladimír Putin, Barack Obama, pápež František či Jan Kraus. Videl som na autorovi hudby Milanovi Vyskočánim, že je z toho trochu napätý. Zdá sa mi, že sa s tým už zmieril,“ dodal textár Peter Lipovský.
     

Na novom albume Szidi Tobias sa už tradične podieľalo viacero výborných muzikantov. V jedenástich piesňach hrá 26 vynikajúcich hudobníkov, medzi nimi Marcel Buntaj, Martin Gašpar, Milan Osadský, Marcel Comendant, Stano Palúch, Richard Šimurka či Samuel Šimek. Szidi Tobias naspievala album v štúdiu známeho českého hudobníka Davida Kollera.
      

„Veľmi si cením možnosť naspievať piesne v štúdiu u Davida Kollera, ktorý nám na to poskytol svoj dom v Mikulove. Bolo to úplne iné nahrávanie ako kedykoľvek doteraz. Také, o akom sa niekedy v muzikantských kruhoch rozpráva. Ráno vstanete, dáte si kávu, prejdete do vedľajších dverí, za ktorými je štúdio, nahrávate, vypočujete si, keď to nejde, necháte to tak a idete uvariť obed, proste žiaden ten stres s nahrávacími frekvenciami. Výborný nápad Michala Pekárka,“ opísal Peter Lipovský.
     

Nové CD sa kompletizovalo vo viacerých slovenských štúdiách, mix a mastering mal na starosti Michal Pekárek. „Je ešte jedna vec, ktorú by som chcel spomenúť. Po dlhých rokoch sa našiel na Slovensku niekto, kto chcel náš album vydať. Dúfam, že má pán Maruščák z výsledku radosť. Veď o radosť ide v muzike v prvom rade,“ doplnil Lipovský. 
     

Album Jolanka doplňujú fotografie talentovanej Slovenky žijúcej vo Švajčiarsku Michy Bardy. Dizajn vytvoril Jozef Dobrík. 

 

Szidi Tobias: Jolanka from Szidi Tobias on Vimeo.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona