Szczurek: Výhody z členstva v eurozóne sú fikciou

NETKY.SK • 25 November 2013, 10:01 • 2 min
Szczurek: Výhody z členstva v eurozóne sú fikciou

VARŠAVA - Globálna finančná kríza jasne ukázala, že Poľsko by malo iba malý prospech z toho, keby prijalo spoločnú európsku menu.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v pondelok nový poľský minister financií Mateusz Szczurek. "Myslím si, že je omnoho menej výhodné vstúpiť do eurozóny, než pred krízou," povedal Szczurek. Výhody, ktoré ponúka vstup do eurozóny, ako pozdvihnutie ekonomiky na vyššiu úroveň prístupom ku kapitálu, ako aj stabilné financovanie zo zahraničia, sa ukázali byť fikciou, povedal Szczurek. Podpora vstupu Poľska do eurozóny bola v minulosti silná, tieto plány sa však minimálne do konca tohto desaťročia odkladajú.

Szczurek sa na post ministra financií dostal minulý týždeň. Rozhodnutie poľského premiéra Donalda Tuska, nominovať do kresla ministra financií práve Szczureka, prekvapilo analytikov. Prioritou nového ministra je reforma daňového systému v krajine. "Myslím, že je možné uskutočniť daňovú reformu do dvoch rokov, teda do konca volebného obdobia," povedal Szczurek. Zároveň uviedol, že je možné v budúcom roku dosiahnuť rast ekonomiky vo výške troch percent, no s vysokou mierou nezamestnanosti sa bude dať urobiť len málo. Taktiež zopakoval, že je reálne, aby Poľsko stlačilo rozpočtový deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu do roku 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies