SZČO nemajú povinnosť oznámiť Sociálnej poisťovni odklad daňového priznania

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 10:34 • 2 min
SZČO nemajú povinnosť oznámiť Sociálnej poisťovni odklad daňového priznania

BRATISLAVA - Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) nemajú povinnosť posielať daňové priznanie Sociálnej poisťovni a ani jej oznamovať, že si predĺžili lehotu na jeho podanie.

slovakia

left justify in out

Takéto SZČO, ktoré majú predlženú lehotu na podanie daňového priznania, budú platiť poistné v rovnakej výške ako doteraz, teda určené z vymeriavacieho základu na základe daňového priznania za rok 2015 až do 30. 9. 2017, pričom prípadné finančné rozdiely sa nijakým spôsobom nebudú vyrovnávať.

 

Ak SZČO s predĺženou lehotou na podanie daňového priznania vznikne povinné nemocenské a povinné dôchodkové poistenie, poistné z novourčenej sumy bude platiť od 1. októbra 2017 so splatnosťou do 8. novembra 2017. 

 

"SZČO, ktorá má predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2016, vznikne povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie od 1. októbra 2017 pričom je jedno, či má predĺženú lehotu na podanie daňového priznania do 30. 6. alebo do 30. 9. 2017, ak jej príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa osobitného predpisu alebo výnos súvisiaci s podnikaním a s inou samostatnou zárobkovou činnosťou za rok 2016 je vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. Ten je 5298 eur," informoval TASR hovorca poisťovne Peter Višváder.

 

Vznik a zánik povinného poistenia, vymeriavací základ a výšku poistného aj SZČO s predĺženou lehotou na podanie daňového priznania oznámi Sociálna poisťovňa.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies