SZČO majú povinnosti voči Sociálnej poisťovni aj od októbra

NETKY.SK • 4 September 2013, 12:28 • 2 min
SZČO majú povinnosti voči Sociálnej poisťovni aj od októbra

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa upozorňuje samostatne zárobkové činné osoby (SZČO), ktoré mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2012, aby nezabudli na svoje povinnosti, ktoré voči nej majú od prvého októbra.

slovakia

left justify in out

Ak SZČO nie je doposiaľ povinne poistená a mala v predchádzajúcom roku príjem z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti vyšší ako 4 716 eur, vzniká jej povinné nemocenské a dôchodkové poistenie. "Táto osoba má povinnosť sa prihlásiť do Sociálnej poisťovne na tlačive Registračný list FO najneskôr do 9. októbra 2013 a prvýkrát poistné na sociálne poistenie zaplatiť za október 2013 v lehote splatnosti do 8. novembra 2013 na účet príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne v správnej výške a so správnymi identifikačnými symbolmi," vysvetľuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Tá samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá je už v súčasnosti povinne poistená a jej príjmy za minulý rok prekročili 4 716 eur, začne od októbra platiť poistné z nového vymeriavacieho základu. Splatnosť je aj v tomto prípade stanovená na 8. novembra. 

Poistné si môžu SZČO vypočítať prostredníctvom webovej kalkulačky, prípadne sa poradiť v pobočkách Sociálnej poisťovne. Platiť ho môžu bezhotovostným prevodom, poštovou poukážkou alebo v hotovosti v pobočkách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies