SZČO dostanú novú zásielku k odvodovej povinnosti

NETKY.SK • 3 August 2015, 09:37 • 2 min
SZČO dostanú novú zásielku k odvodovej povinnosti

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa vzhľadom na nesprávne údaje zaslané z Finančnej správy SR pozastavila zasielanie oznámení o odvodovej povinnosti živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO). Ak niektoré SZČO oznámenie z poisťovne už dostali, mali by ho ignorovať a v nasledujúcich dňoch očakávať novú zásielku.

slovakia

left justify in out

V prípade, že SZČO, ktorá dostala zásielku, už odvody zaplatila, mala by počkať na novú informáciu o odvodovej povinnosti a porovnať si ju so sumou, ktorú už zaplatila. V prípade nedoplatku rozdiel bez sankcie doplatí v termíne do 2. septembra 2015. Ak zaplatila viac, Sociálna poisťovňa jej preplatok na poistnom vráti.

 

Ak si SZČO chce bezodkladne splniť svoju odvodovú povinnosť, napr. z dôvodu cesty do zahraničia, poisťovňa jej odporúča využiť kalkulačku na informatívny výpočet poistného za obdobie od 1. júla 2015 uverejnenú na internetovej stránke SP, alebo so svojím daňovým priznaním navštíviť najbližšiu pobočku poisťovne, kde jej vypočítajú výšku poistného. Súčasne si v pobočke môže preveriť aj identifikačné symboly pre svoju platbu a následne poistné uhradiť.

 

Ak chce zaplatiť poistné ešte pred oznámením variabilného symbolu (VS) na identifikovanie platby, použije VS, ktorý jej už bol pridelený niekedy v minulosti od roku 2004. Týka sa to aj tých SZČO, ktorým bol VS od roku 2004 pridelený, následne skončili vykonávanie činnosti SZČO a opätovne ju začali vykonávať.

 

Tie SZČO, ktoré ešte nikdy nemali pridelený VS a nedostali oznámenie zo Sociálnej poisťovne, uvedú ako variabilný symbol (identifikačné číslo) svoje rodné číslo. V súvislosti s identifikovaním platby poisťovňa upozorňuje, aby SZČO správne uviedla aj špecifický symbol, t.j. aby poistné za júl 2015 identifikovala špecifickým symbolom v tvare 072015 alebo 201507.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies