SZC požiadal o olympijskú miestenku pre Petra Sagana

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 13:34 • 2 min
SZC požiadal o olympijskú miestenku pre Petra Sagana

BRATISLAVA - Slovensko na základe rebríčka Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) získa jednu miestenku do súťaže mužov v cross country horských cyklistov na augustové OH v brazílskom Riu de Janeiro, v hre je však stále aj štart fenomenálneho Petra Sagana.

slovakia

left justify in out

UCI definitívne olympijské hodnotenie krajín zverejní v najbližších hodinách a Slovensku v ňom bude patriť pravdepodobne 15. miesto, na základe čoho môže vyslať na OH 2016 jedného pretekára. "Komisia cross country horských cyklistov Slovenského zväzu cyklistika sa bude rozhodovať medzi Michalom Lamim a Martinom Haringom, obaja sú na tom podobne podľa našich interných kritérií. Zatiaľ sa o tom bavíme len orientačne, pretože ešte nemáme potvrdenie od UCI. Predpokladám, že v priebehu nasledujúceho týždňa by sme mali dať stanovisko na Slovenský olympijský výbor (SOV)," informoval agentúru SITA predseda spomenutej komisie Ján Žilovec.


Slovenský zväz cyklistiky však požiadal UCI o pridelenie druhej miestenky konkrétne pre Petra Sagana. Ten v minulosti žiaril aj v cross country horských cyklistov, neskôr si vybral cestnú cyklistiku a v nej patrí v súčasnosti medzi absolútnu svetovú špičku.

 

"Posielali sme žiadosť menovite pre Petra Sagana o druhú miestenku pre Slovensko. Ak by sa Peter predstavil v Riu, bol by to prínos pre celú cyklistiku, nie iba pre Slovensko. Záleží však na vyjadrení UCI. Z rebríčka sa totiž 'vyjazdieva' miesto pre krajinu, ktorá potom podľa svojich kritérií vyberá jazdcov. Žiadosť na voľnú kartu bola priamo na meno Petra Sagana. On sám sa vyjadril, že cestný okruh v Brazílii mu až tak nevyhovuje a necítil by sa na ňom najlepšie. Zvolil variantu, že by sa vrátil ku cross country. Po Tour de France by mal približne mesiac na prípravu na Rio," prezradil Žilovec.


Peter Sagana si na jar 2016 vyskúšal v dvoch pretekoch cross country, súťaž v Rakúsku nedokončil a v Česku skončil na 4. mieste. Snažil sa takto vyjazdiť ďalšie body pre Slovensko do rebríčka UCI, keď Michalovi Lamimu s Martinom Haringom sa nedarilo podľa predstáv. V hre totiž bola aj druhá miestenka pre krajinu, no na to potrebovalo Slovensko skončiť do 13. pozície v olympijskom hodnotení krajín UCI.

 

"Už na jeseň sme viac-menej mali istotu jedného miesta, no čakali sme, či nezískame aj druhú. Tento rok sa nám však až tak nedarilo," pokračoval Žilovec. Podľa rebríčka UCI získajú jednotlivé krajiny príslušný počet miest na OH, no nie všetky štáty ich musia využiť. Vznikne tak priestor na dodatočné rozdelenie voľných miest. "Ak sa nevyužijú všetky miestenky, bude rozhodovať UCI a je ťažké predpovedať, aký bude ich postup. V samotnom rebríčku je otázne postavenie Brazílie, ktorá mala ako organizátor OH istotu jednej miestenky už pred začiatkom kvalifikačného procesu. Uvidíme, ako to vyrieši UCI," doplnil Ján Žilovec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies