Szávay by mal zavrieť svoju kanceláriu, inak má dostať pokutu do 3500 eur

NETKY.SK • 12 November 2015, 13:06 • 2 min
Szávay by mal zavrieť svoju kanceláriu, inak má dostať pokutu do 3500 eur

BRATISLAVA - Podpredseda maďarskej extrémistickej opozičnej strany Jobbik István Szávay, ktorý si 14. októbra otvoril poslaneckú kanceláriu v Dunajskej Strede, by ju mal čoskoro zavrieť. Ak to neurobí, mal by dostať pokutu až do výšky 3500 eur.

slovakia

left justify in out

Počíta s tým dnes schválená zmena zákona o politických stranách a hnutiach, ktorú Národná rada SR prijala cez zákon o zrušení Fondu národného majetku (FNM). Zakazuje pôsobenie cudzích politických strán a jej predstaviteľov na Slovensku.

"V prípade, že by po nadobudnutí účinnosti zákona (15.12.) neuposlúchol výzvu na ukončenie činnosti kancelárie, tak by sme mu mali uložiť pokutu, ktorá môže dosiahnuť výšku 3500 eur," vysvetlil dnes predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý zmenu presadil.

 

Úprava zákona reaguje podľa jeho slov nielen na stranu Jobbik a jej predstaviteľa. "Ale aj do budúcna, aby sem neprichádzali strany z iných krajín, ktoré by možno chceli svoju agendu prenášať na územie SR, prípadne nejakým spôsobom provokovať a narúšať situáciu, ktorá dnes na území SR vládne," zdôraznil Pellegrini.

 

Šéf parlamentu do zákona o politických stranách doplnil vetu, že "na Slovensku môžu pôsobiť strany a hnutia podľa tohto zákona a práva EÚ". Zároveň "stranám a poslancom za strany, ktoré nie sú zriadené podľa tohto zákona, sa zakazuje zriaďovať na území SR ich kancelárie". Za porušenie týchto zákazov bude hroziť pokuta od 600 do 3500 eur.

 

Pellegrini aj premiér Robert Fico (Smer-SD) najskôr Szávaya vyzvali, aby kanceláriu zatvoril, ten to však odmietol. "Ako poslanec maďarského parlamentu som prisahal, že budem zastupovať záujmy všetkých Maďarov," deklaroval Szávay svoj postoj.

 

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč oceňuje Pellegriniho zmenu zákona. "Oceňujeme postup predsedu Pellegriniho, ktorý navrhol takú zmenu slovenskej legislatívy, aby zahraničné politické strany nemohli zriaďovať na našom území svoje kancelárie. Jeho okamžitú reakciu na konanie maďarskej strany Jobbik v Dunajskej Strede považujeme za správnu," reagoval Tkáč. Zamedzenie presadzovania zahraničných záujmov na našom území je podľa neho potrebným krokom na ochranu slovenskej štátnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona