Systémovo dôležité banky si musia vytvoriť väčšie rezervy

NETKY.SK • 9 November 2015, 16:31 • 2 min
Systémovo dôležité banky si musia vytvoriť väčšie rezervy

BAZILEJ - Systémovo dôležité svetové banky si budú musieť vytvoriť dodatočné finančné rezervy, aby mali v prípade problémov dosť vlastných prostriedkov na svoju záchranu. Vyplýva to z návrhu nových pravidiel, ktoré dnes predstavila Rada pre finančnú stabilitu (Financial Stability Board, FSB) vo švajčiarskom Bazileji. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Štáty skupiny G20 (20 najväčších svetových ekonomík) po globálnej kríze poverili FSB, aby vypracovala nové pravidlá pre banky. A podľa návrhu Rady výška finančných rezerv systémovo dôležitých bánk by mala dosahovať aspoň 18 % z hodnoty ich rizikových aktív.

 

Banky z vyspelých štátov si tak budú musieť do roku 2022 v dvoch krokoch vybudovať dostatočný finančný "nárazník" alebo takzvanú kapacitu absorpcie celkových strát (Total Loss-Absorbing Capacity, TLAC), zatiaľ čo banky z transformujúcich sa veľkých ekonomík (ako sú Čína, India a ďalšie) dostanú na to viac času.

 

Cieľom nových pravidiel je preniesť náklady na sanáciou bánk na plecia majiteľov a investorov a zabrániť, aby museli systémovo dôležité banky zachraňovať pred pádom daňoví poplatníci tak, ako počas globálnej finančnej krízy v rokoch 2007-2008.

 

FSB predtým označila 30 bánk z Európy, USA a Ázie a ďalších regiónov za systémovo dôležité, pretože ich kolaps by ohrozil globálnu ekonomiku. Patria sem napríklad britská banka HSBC, americká JP Morgan Chase, japonská Mitsubishi UFJ alebo Čínska poľnohospodárska banka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies