Systém výkupu plastových fliaš v Európe bude zložitý a drahý

NETKY.SK • 19 December 2018, 14:55 • 2 min
Systém výkupu plastových fliaš v Európe bude zložitý a drahý

PRAHA - Európska smernica o obmedzení používania jednorazových fliaš PET bude pravdepodobne od členských krajín vyžadovať, aby do roku 2025 zbierali 90 % fliaš dodaných na trh.

slovakia

left justify in out

Jedným zo spôsobov, ako recykláciu týchto obalov zdokonaliť, je zavedenie ich zálohovania. To by malo byť drahé. Otázkou zostáva, či tento krok prinesie očakávaný výsledok. České ministerstvo životného prostredia sa k úlohe stavia skôr skepticky. Systém žltých kontajnerov funguje dobre. Vlani sa podľa údajov spoločnosti Eko-kom vrátilo 82 % PET fliaš dodaných na trh.

 

img

 

Objavuje sa aj iniciatíva nápojárskych firiem. Priekopníkom v Česku sú Karlovarské minerální vody (KMV). Nedávno oznámili, že budú presadzovať návratnosť PET fliaš a v tejto súvislosti si už objednali aj odbornú štúdiu.

Podľa prieskumu by si obchody museli zabezpečiť výkupné automaty, aby plastové fľaše mohli prijímať. Tie by sa museli potom do nich vkladať v pôvodnom, nepoškodenom stave. A také by museli mať aj etikety, inak by ich obchody podľa ministerstva neakceptovali. 

 

img

 

Ročné náklady na výkup PET fliaš by podľa odhadu dosiahli asi dve miliardy Kč (25,75 milióna eur). Tie by išli z účtov výrobcov nápojov a obchodov. Obchodníci by ich zrejme presunuli na spotrebiteľov. Hlavná diskusia čaká členov EÚ o systéme výkupu plastických fliaš v nasledujúcom roku.

 

"V súčasnosti sa nedajú náklady na systém výkupu PET fliaš dobre vyčísliť. Všetko by záležalo na tom, ako by bol systém nastavený," uviedla Andrea Brožová z KMV.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona