Systém obhliadania mŕtvych sa má zmeniť, pozostalí na lekárov čakajú hodiny

NETKY.SK • 23 August 2017, 16:23 • 2 min
Systém obhliadania mŕtvych sa má zmeniť, pozostalí na lekárov čakajú hodiny

BRATISLAVA – Ministerstvo zdravotníctva chce zmeniť systém obhliadania mŕtvych. Má sa tak zabrániť situáciám, keď pozostalí čakajú na obhliadku zosnulého aj päť hodín, čo má byť neľudské, neetické a nemorálne. Služba sa má preto sprofesionalizovať, čo chce rezort dosiahnuť zmenou jej organizácie aj lepším ohodnotením obhliadajúcich lekárov.

slovakia

left justify in out

Kým doteraz obhliadky mŕtvych robili hlavne lekári v rámci ambulantnej pohotovostnej služby, šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) avizuje zmenu. Ministerstvo v novele zákona o zdravotnej starostlivosti navrhuje novú úlohu pre Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) obstarať organizátora prehliadok mŕtvych tiel pre každý samosprávny kraj samostatne a zabezpečiť tak nepretržitú dostupnosť prehliadajúceho lekára. Tým môžu po novom byť lekári všetkých špecializácií, nielen všeobecní.

 

Organizátor bude musieť zabezpečiť lekárov aj nepretržitú dostupnosť obhliadok, vysvetlil Drucker. Ak sa ho nepodarí v tendri vybrať, ÚDZS umožní dobrovoľný zápis oprávneným lekárom na služby na konkrétny dátum do tzv. ex offo zoznamov. V prípade, že sa na konkrétny dátum dobrovoľne nezapíše žiadny lekár, ÚDZS rozpíše povinné služby. Obhliadky zosnulých v nemocniciach majú organizovať nemocnice samy.

 

Odmena za obhliadku sa má zvýšiť zo súčasných 25 na maximálne 40 eur. "Myslíme si, že sa dostávame na nejakú úroveň, ktorá môže byť zaujímavá. Sľubujeme si od toho vyššiu mieru profesionalizácie, to znamená, že sa nájde okruh záujemcov, ktorý sa tomu bude venovať," povedal Drucker. Očakáva od toho lepšiu dostupnosť služby, ale aj kvalitu výkazov o úmrtiach. Za porušenie povinností tiež pribudnú sankcie, pre obhliadajúcich lekárov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti do 1000 eur a pre organizátorov do 33.000 eur.

 

Presné časové limity na obhliadnutie legislatívna zmena neprináša. Predstava ministerstva však je, že obhliadajúci lekár bude zabezpečený do dvoch hodín a následne do hodiny zosnulého obhliadne. Konkrétne podmienky má s organizátormi dohadovať ÚDZS.

 

"Na papieri to vyzerá pekne. Len je otázne, či legislatívny zámer prežije zrážku s realitou," skonštatoval na margo ministerského zámeru Peter Kováč, súdny lekár, ktorý obhliadky aj vykonáva. Poukázal, že ak sa organizátor nezabezpečí, tak rovnako ako pri ambulantných pohotovostiach budú mať nakoniec lekári povinnosť obhliadky vykonávať, čím nemusia byť nadšení.

 

V návrhu je podľa neho množstvo detailov, ktoré v praxi nemusia fungovať. Za príklad dáva povinnosť lekára odovzdať ÚDZS vyplnený list o prehliadke mŕtveho na ďalší deň po jej vykonaní. Považuje tiež za optimistické očakávať, že sa na obhliadky nebude čakať tak dlho ako v súčasnosti.

 

"Viac ako jeden obhliadajúci lekár na samosprávny kraj je pre niektoré kraje zbytočný a drahý luxus. Lekár môže vykonávať obhliadku s políciou na druhom konci kraja vo vzdialenosti 100 km. To ho môže zdržať aj pol dňa," poznamenal.

 

Skeptický je aj v prípade očakávaní kvalitnejších prehliadok zosnulých. "Pri paušálnej sume za obhliadku lekárom, ktorého treba zaplatiť, je otázne, či sa to niekomu vôbec ekonomicky oplatí. Zarobiť sa bude totiž dať prakticky len na doprave lekára na obhliadku. Výsledkom verejného obstarávania môže byť systém omnoho drahší ako súčasný, a to bez zmeny kvality alebo dokonca horší. Asi najhorším výsledkom by bolo, ak by sa organizátorom prehliadok zosnulých stala priamo alebo nepriamo pohrebná služba. Návrh z dielne ministerstva totiž takúto neetickú možnosť nezakazuje," zhrnul.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona