Sysle z bratislavského letiska sa udomácňujú v ZOO v Brne

NETKY.SK • 8 August 2015, 08:30 • 2 min
Sysle z bratislavského letiska sa udomácňujú v ZOO v Brne

BRNO - Zoologická záhrada v Brne prichýlila 40 sysľov pasienkových nazývaných aj sysle obyčajné (Spermophylus citellus), ktoré ochranári odchytili tento týždeň na trávnatých plochách medzinárodného letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave. ZOO pomôže s návratom týchto chránených živočíchov do voľnej prírody, uviedol v piatok Český rozhlas (ČRo).

slovakia

left justify in out

Upozornil, že zoologická záhrada pre ne vybudovala osobitný výbeh v priestoroch, kam nemajú návštevníci prístup. Podľa hovorkyne ZOO Moniky Brindzákovej budú potomkov týchto sysľov vypúšťať do voľnej prírody na rozličných miestach Česka, v ktorom poľnohospodárska výroba v minulosti zdecimovala ich kolónie. Sysle sa dostali na zoznam ohrozených zvierat.


V súčasnosti ich nájdeme najčastejšie na letiskách, napríklad v Brne či vo Vyškove, dodal Český rozhlas.


Odchyt sysľov na letisku je preventívnym opatrením, ktoré má znížiť riziko stretu lietadla s dravcami loviacimi tieto chránené živočíchy. Na bratislavskom letisku bolo rozmiestnených od pondelka do štvrtka 130 pascí na sysle, ktoré následne putovali do zoologických záhrad v Brne a poľskej Poznani.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona