Sýrsky režim víta iniciatívu Ruska na odovzdanie chemických zbraní

NETKY.SK • 10 September 2013, 07:27 • 2 min
Sýrsky režim víta iniciatívu Ruska na odovzdanie chemických zbraní

MOSKVA - Režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada v pondelok privítal ponuku Ruska, ktoré chce prevziať kontrolu nad chemickými zbraňami patriacimi do arzenálu tamojšej armády.

slovakia

left justify in out

Moskva návrhom sleduje odvrátenie prípadného amerického útoku na Damask. "Starostlivo som si vypočul stanovisko (ruského ministra zahraničných vecí) Sergeja Lavrova v tejto veci... Sýria víta ruskú iniciatívu založenú na obavách vedenia Sýrie o životy občanov a bezpečnosť našej krajiny," uviedol v televíznom vystúpení šéf sýrskej diplomacie Walíd al-Mualím. Zároveň privítal "múdrosť ruského vedenia", ktoré sa podľa neho snaží "zabrániť americkej agresii proti nášmu ľudu".

Rusko v pondelok vyzvalo Sýriu, aby dala svoj chemický arzenál pod medzinárodný dohľad, ak by to zabránilo zahraničnej intervencii. Minister zahraničia Sergej Lavrov tento návrh oznámil na tlačovej konferencii v Moskve, ktorú zvolal za týmto účelom. Americký šéf diplomacie rovnako v pondelok vyhlásil, že sýrsky prezident Baššár al-Asad sa môže vyhnúť americkému útoku, ak sa do týždňa vzdá svojho chemického arzenálu. 

Prezident USA Barack Obama chce pre zásah proti al-Asadovi získať podporu Kongresu, ktorý v pondelok zasadne prvýkrát po letných prázdninách. Výsledok hlasovania je neistý, Kerry však už dávnejšie pripomenul, že Obama má právo konať na základe vlastného uváženia. Biely dom dal navyše v piatok jasne najavo, že neráta už ani s podporou zo strany Bezpečnostnej rady OSN, čo by si vyžadovalo dohodu s Ruskom. O prípadnej účasti Británie na intervencii hlasoval ešte v auguste tamojší parlament, ktorý však vládny návrh zamietol. Kerry počas návštevy Londýna ubezpečil, že americko-britské vzťahy napriek tomu zostávajú "nadštandardné".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona