Sýrsky režim a opozícia budú prvýkrát priamo rokovať

NETKY.SK • 24 Január 2014, 07:27 • 2 min
Sýrsky režim a opozícia budú prvýkrát priamo rokovať

ŽENEVA - Vo švajčiarskej Ženeve by si mali v piatok prvýkrát od vypuknutia vojny v Sýrii sadnúť za jeden rokovací stôl obe strany konfliktu.

slovakia

left justify in out

Priamymi rozhovormi medzi zástupcami sýrskej opozície a režimu prezidenta Baššára al-Asada tam pokračuje konferencia, ktorá sa začala ešte v stredu vo švajčiarskom mestečku Montreux. Okrem zástupcov Sýrie do Švajčiarska pricestovali aj predstavitelia 40 krajín a medzinárodných organizácií. Na rokovania nazvané Ženeva II bude dohliadať osobitný vyslanec pre Sýriu, Alžírčan Lachdar Brahímí.

Očakávania z pozitívneho a konkrétneho výsledku rokovaní sú aj pre početné slovné prestrelky medzi al-Asadovými vyslancami a sýrskou opozíciou pomerne nízke. Podľa pozorovateľov je však úspechom už len to, že svetovým mocnostiam sa podarilo dostať obe znepriatelené strany za jeden rokovací stôl. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov takisto varoval, že rozhovory nebudú "jednoduché ani rýchle". Opozícii aj al-Asadovmu režimu pritom pripomenul, že Ženeva 2 je "historickou príležitosťou". Podobne sa vyjadril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý podujatie otvoril. Úspech rokovaní si želá aj pápež František, ktorý sa za obe strany konfliktu verejne pomodlil. 

Rokovania by mali trvať približne týždeň. Veľmoci budú obe strany tlačiť k tomu, aby sa dohodli aspoň na krátkodobom riešení, ktoré by zastavilo krviprelievanie vo vojnou zmietanej krajine. Podujatie nadväzuje na podobnú konferenciu z júna 2012, ktorá sa takisto uskutočnila v Ženeve a jej okolí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona