Sýrsky prezident Asad je nad mieru spokojný, jeho portrét sa konečne objavil na bankovke

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 08:33 • 2 min
Sýrsky prezident Asad je nad mieru spokojný, jeho portrét sa konečne objavil na bankovke

DAMASK- Sýrsky prezident Bašár Asad sa po prvý raz objavil na platidle. Jeho portrét je vyobrazený na novej bankovke s nominálnou hodnotou 2000 sýrskych libier, ktorá sa dnes dostala do obehu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters. Ako uviedol guvernér centrálnej banky, bankovka je jednou z niekoľkých nových platidiel, ktoré boli vytlačené už pred niekoľkými rokmi, ich uvedenie však odložili v dôsledku vypuknutia občianskej vojny.

 

Sýrska mena sa výrazne znehodnotila po začiatku nepokojov v roku 2011. Zatiaľ čo v roku 2010 bolo možné za jeden dolár dostať 47 sýrskych libier, v súčasnosti je to až 500. Nová bankovka sa rovná štyrom dolárom.

 

Guvernér zdôvodnil uvedenie novej bankovky do obehu prílišným opotrebovaním existujúcich platidiel. Nová bankovka však bude podľa neho nasadená zatiaľ iba v Damasku a niekoľkých provinciách, spresnila agentúra SANA.

 

Predtým bola v krajine najvyššia bankovka s nominálnou hodnotou 1000 sýrskych libier. Asadov otec, prezident Háfiz Asad, ktorý zomrel v roku 2000, sa objavil na minciach a staršej verzii stále používanej 1000-librovej bankovky.

 

Po rokoch sýrskeho konfliktu, ktorý si vyžiadal už státisíce mŕtvych, sa Asad javí ako vojensky nezdolný vďaka značnej vojenskej podpore svojich spojencov - Ruska a Iránu, analyzuje agentúra Reuters.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies