Sýrsky prezident Al-Asad je stále presvedčený, že povstalcov porazí

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 10:09 • 2 min
Sýrsky prezident Al-Asad je stále presvedčený, že povstalcov porazí

DAMASK - Sýrsky prezident Baššár al-Asad vo štvrtok opätovne vyjadril odhodlanie potlačiť povstanie proti jeho režimu, ktoré v krajine trvá už vyše dva roky. Podľa štátnej tlačovej agentúry SANA tak urobil počas návštevy delegácie z Tuniska, odkiaľ údajne pochádzajú stovky zahraničných bojovníkov podporujúcich sýrske protivládne sily.

slovakia

left justify in out

"Sýria je odhodlaná vysporiadať sa s terorizmom a tými, ktorí ho podporujú regionálne a globálne, a nájsť politické riešenie krízy," cituje agentúra prezidentove slová počas prijatia tuniskej delegácie. Al-Asad pritom použil oficiálnu terminológiu svojho režimu, ktorý protivládne sily označuje súhrnne ako "teroristov". Západom zatracovaný prezident sa tiež vyjadril, že "Sýrčania oceňujú postoje Tunisanov a sú si vedomí toho, že hoci niektorí Tunisania prišli do Sýrie bojovať, reprezentujú len sami seba". Tuniský minister zahraničných vecí Usmán Džarandí minulý týždeň odhadol, že po boku sýrskych islamistických povstalcov bojuje približne 800 Tunisanov. 

Bývalý vodca Sýrskej národnej koalície opozičných a revolučných síl Ahmad Muáz al-Chatíb vo štvrtok predstavil nový plán vyriešenia konfliktu vo svojej krajine, ktorý predpokladá odchod al-Asada z krajiny. V prípade schválenia jednotlivými opozičnými frakciami, ktoré počas dňa zasadali v Istanbule, bude mať prezident 20 dní na to, aby súhlasil s "pokojným odovzdaním moci" a ďalší mesiac na vymenovanie premiéra Váila al-Halkího alebo viceprezidenta Farúka aš-Šarau za svojho nástupcu na prechodné obdobie trvajúce 100 dní. Al-Asad potom bude môcť "bezpečne" opustiť krajinu, a to spolu s ďalšími "piatimi stovkami ľudí, ktorých si vyberie, a ich rodinami".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies