Sýrsky premiér prisľúbil, že vláda bude rešpektovať rezolúciu OSN

NETKY.SK • 29 September 2013, 08:51 • 2 min
Sýrsky premiér prisľúbil, že vláda bude rešpektovať rezolúciu OSN

BEJRÚT - Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim vyhlásil, že vláda nepristúpi na žiadny plán na riešenie konfliktu, z ktorého bude vylúčený prezident Bašár Asad.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sýria bude v plnej miere spolupracovať s inšpektormi OSN, ktorí majú na starosti zaistenie a zničenie sýrskeho arzenálu chemických zbraní. V sobotu to vyhlásil sýrsky premiér Wáil Halkí.

Sýrsky štátnik poskytol svoje vyjadrenie deň po tom, čo Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne schválila rezolúciu požadujúcu likvidáciu sýrskych chemických zbraní.

"Táto rezolúcia je v súlade s prístupom Sýrie, pokiaľ ide o pripojenie sa k Dohovoru o chemických zbraniach," agentúra Associated Press citovala Halkího v rozhovore pre libanonskú televíziu Al Manar. "Sýria sa bude držať toho, čo sľúbila. Budeme spolupracovať a umožníme inšpektorom pracovať. Poskytli sme zoznam chemických zbraní, ktoré máme, a môžu tak skontrolovať všetky naše inštitúcie," uviedol sýrsky premiér.

Rezolúcia umožňuje misii inšpektorov, aby sa do polovice roka 2014 postarali o likvidáciu sýrskeho arzenálu chemických zbraní, ktorých množstvo sa odhaduje na 1000 ton. Vyhlásenie hrozí Damasku odvetnými krokmi v prípade nesplnenia stanovených podmienok, nezahŕňa však ich automatické uplatnenie.

Schválené uznesenie je výsledkom intenzívneho diplomatického úsilia, predovšetkým na linke Washington-Moskva. Okrem plánu na likvidáciu chemických zbraní vyjadruje tiež medzinárodnému plánu na politické riešenie sýrskeho konfliktu, ktorý bol schválený v júni 2012.

Podľa Halkího je vláda ochotná "vyjednávať s opozičnými silami v rámci Sýrie aj mimo nej" za predpokladu, že aj protistrana prejaví ochotu sadnúť za rokovací stôl.

Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim taktiež v sobotu pre agentúru Associated Press vyhlásil, že vláda nepristúpi na žiadny plán na riešenie konfliktu, z ktorého bude vylúčený prezident Bašár Asad. "Pre sýrsky ľud je Bašár Asad prezidentom zvoleným do polovice roka 2014, keď sa budú konať prezidentské voľby," uviedol Mualim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona