Sýrsky parlament zasadal po prvý raz od kontroverzných aprílových volieb

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 13:50 • 2 min
Sýrsky parlament zasadal po prvý raz od kontroverzných aprílových volieb

BEJRÚT - Sýrsky parlament zasadal dnes po prvý raz od aprílových volieb, ktoré sa však konali iba v oblastiach pod kontrolou vládnych síl a boli opozíciou bojkotované. Informuje o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Členovia národného zhromaždenia v centrálnej časti hlavného mesta Damask jeden po druhom zložili slávnostný sľub. Väčšinu v zhromaždení tvorí vládnuca strana Baas, ako tomu bolo v každom sýrskom parlamente od roku 1970, keď sa moci v krajine ujal Háfiz Asad, otec súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

Aprílové voľby sýrska opozícia a jej zahraniční podporovatelia označili za provokáciu. Uskutočnili sa v ten istý deň, ako vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura vo švajčiarskej Ženeve otvoril mierové rokovania so zástupcami sýrskej opozície. Tá však neskôr svoju účasť zrušila, argumentujúc, že rozhovory neprinášajú nijaký posun v riešení humanitárnej pomoci.

 

Sýrsky občiansky konflikt, ktorý vypukol na jar 2011 po zásahu vládnych síl proti demonštrantom, si vyžiadal už štvrť milióna obetí na životoch a vyhnal zo svojich domovov polovicu obyvateľstva krajiny, uvádza sa v odhadoch OSN.

 

Konflikt sa postupne rozvinul do vojnového stavu so štyrmi účastníkmi: vládnymi silami, prevažne islamistickými povstalcami, džihádistami z tzv. Islamského štátu a demokratickými silami pod vedením kurdských bojovníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona