Sýrsky minister zahraničných vecí: Liga arabských štátov je nástrojom Západu

NETKY.SK • 22 November 2011, 01:47 • 2 min
Sýrsky minister zahraničných vecí: Liga arabských štátov je nástrojom Západu

Sýrsky minister zahraničných vecí: Liga arabských štátov je nástrojom Západu

slovakia

left justify in out

img

Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim dnes zaútočil na Ligu arabských štátov (LAŠ) za pozastavenie členstva Damasku v organizácii. Obvinil LAŠ, že sa stala "nástrojom" Západu, ktorý chce dostať sýrsku krízu pred Bezpečnostnú radu OSN.
Walíd Mualim hovoril v Damasku krátko predtým, ako LAŠ odmietla Sýriou navrhované zmeny v pláne na ukončenie nepokojov v krajine. LAŠ zdôraznila, že zmeny predložené Damaskom menia "podstatu" mierového plánu. Iniciatíva LAŠ vyzýva na stiahnutie vládnych tankov z ulíc, prepustenie politických väzňov, zastavenie útokov na civilistov a prijatie medzinárodných pozorovateľov.
Mualim povedal, že navrhovaná pozorovateľská misia LAŠ stanovovala "nemožné podmienky" a dávala priveľké právomoci pozorovateľom takým spôsobom, že to porušovalo sýrsku zvrchovanosť. Poprel, že by chcel Damask obmedziť pohyb pozorovateľov v krajine, povedal však, že vláda chce byť informovaná o ich pohybe, aby im mohla garantovať bezpečnostnú ochranu.
Minister kritizoval pozastavenie členstva Damasku s tým, že "LAŠ prvýkrát postupuje takto nehanebne voči záujmom jedného zo svojich členov". Obvinil tiež niektoré arabské krajiny, že spoločne s USA vyvíjajú nátlak na Sýriu.  
Šéf sýrskej diplomacie ďalej poprel správy, podľa ktorých damaské sídlo vládnucej strany Baas zasiahli dnes granáty odpálené z raketometu. Označil ich za "absolútne falošné". Neskôr však poďakoval sýrskemu žurnalistovi za objasnenie, že výbuchy, ktoré bolo počuť v danej oblasti, boli výsledkom druhej bomby. Nepriamo tak priznal, že tam došlo k nejakému útoku.
Minister poprel vypuknutie občianskej vojny v Sýrii. Povedal, že tieto reči sú iba "zbožným želaním" predstaviteľov USA a Turecka.
x x x
Bývalá americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová dnes povedala, že sýrsky prezident Bašár Asad doviedol svoju krajinu na pokraj občianskej vojny. Vo vysielaní televízie CNN označila Asadov tvrdý postup voči protestujúcim za vytváranie veľmi nebezpečnej situácie. Povedala, že Asad "nie je priateľom USA" a jeho zvrhnutie by bola "veľká vec" pre sýrsky národ, americké záujmy a každého, kto má záujem o mierumilovnejší Blízky východ.
Riceová v programe CNN "State of the Union" vyzvala na čo možno naprísnejšie potrestanie Asadovej vlády. Ak Rusku a Čína zablokujú sankcie OSN, USA by mali vyvinúť nátlak so svojimi spojencami alebo konať sami, zdôraznila, naliehajúc na poskytnutie širšej pomoci sýrskej opozícii.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies