Sýrsky minister vyhlásil, že americké nálety idú správnym smerom

NETKY.SK • 24 September 2014, 17:09 • 2 min
Sýrsky minister vyhlásil, že americké nálety idú správnym smerom

DAMASK/WASHINGTON - Minister sýrskej vlády Alí Hajdar dnes vyhlásil, že nálety proti militantom pod vedením Spojených štátov idú "správnym smerom", pretože vláda v Damasku bola o nich informovaná ešte pred ich začiatkom a nezasahujú civilistov ani ciele sýrskej armády.

slovakia

left justify in out

Sýria stále pozorne sleduje celý vývoj situácie, uviedol Hajdar - sýrsky minister pre národné zmierenie - pre tlačovú agentúru Reuters po tom, ako americké vojenské lietadlá v druhý deň svojich útokov zasypali bombami pozície militantnej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii.
     

"Pokiaľ ide o údery v Sýrii, môžem povedať, že ich priebeh má zatiaľ správny smer - z hľadiska informovania sýrskej vlády, nezameriavania náletov na zariadenia sýrskej armády a nezasahovania civilistov," povedal minister.
     

"Sýrska vláda bola vopred upovedomená," zdôraznil a dodal: "Potvrdili nám, že nebudú cieliť na zariadenia sýrskej armády, a potvrdili aj to, že nebudú cieliť na civilistov."
     

Spojené štáty v utorok oznámili, že veľvyslankyňa Washingtonu pri OSN informovala svojho sýrskeho kolegu, že sa nálety uskutočnia, avšak vylúčili koordináciu náletov so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom, ktorého Washington vníma ako súčasť problému.
     

Hajdar síce nálety privítal, ale upozornil, že boj proti militantom bude trvať dlhšie než táto vojenská operácia.
     

"Vojna proti terorizmu sa neuskutočňuje len náletmi, ktoré nie sú jediným prostriedkom boja proti terorizmu," vysvetlil minister s tým, že vojenská akcia môže ešte určitý čas pokračovať.
     

Sýrska vláda označuje všetky povstalecké skupiny v Sýrii za "teroristov", od Západom podporovanej povstaleckej opozície voči Asadovi až po bojovníkov z Islamského štátu, ktorí už dobyli veľké územia v Sýrii aj v susednom Iraku.
     

Armáda USA dnes potvrdila, že uskutočnila päť ďalších náletov zameraných na militantov z Islamského štátu v Sýrii a v Iraku. Išlo o najnovšie kolo amerických útokov proti tejto militantnej skupine.
     

Jeden nálet zasiahol sýrsku oblasť severozápadne o irackého pohraničného mesta al-Káim. V Iraku uskutočnili dva nálety v oblasti juhovýchodne od mesta Arbíl a dva nálety západne od Bagdadu.
     

Nálety v utorok a dnes zničili dve vozidlá IS plné zbraní, osem ďalších vozidiel, sklad zbraní a bojové pozície. Americké centrálne velenie v dnešnom vyhlásení informovalo, že pri náletoch boli využité rôzne útočné, bombardovacie a bojové lietadlá a všetky oblasť bezpečne opustili.
     

USA už v posledných týždňoch podnikli takmer 200 náletov v Iraku, ale tento týždeň otvorili nový front v Sýrii - Washington bol tak vrhnutý do trojročnej občianskej vojny v krajine. Prvé nálety v Sýrii uskutočnili USA s pomocou piatich arabských krajín.
     

V Sýrii zatiaľ Američania podnikli 20 náletov proti IS, dodalo centrálne velenie.
     

Hovorca Pentagónu kontradmirál John Kirby pre americkú spravodajskú televíziu CNN povedal: "Naše hodnotenie škôd po bitke ukazuje, že údery boli mimoriadne úspešné v tom zmysle, že sme zasiahli to, na čo sme cielili, a spôsobili sme škody, ktoré sme chceli spôsobiť."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies