Sýrsky lekár na SR: Vojnu vyvolali cudzie krajiny, migrantom dávali peniaze pod podmienkou, že sa už nevrátia

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 10:56 • 2 min
Sýrsky lekár na SR: Vojnu vyvolali cudzie krajiny, migrantom dávali peniaze pod podmienkou, že sa už nevrátia

BANSKÁ BYSTRICA – V Sýrii, ktorá sa už päť rokov zmieta v ozbrojenom konflikte, v skutočnosti neexistuje riadna opozícia k vláde prezidenta Bašára Asada. V rozhovore pre TASR to povedal sýrsky lekár žijúci v Banskej Bystrici Ihsan Al Khouri.

slovakia

left justify in out

"Sýrska opozícia sa formuje každý druhý deň z niekoho iného – z prívržencov Saudskej Arábie, Kataru, Turecka...," hovorí Khouri a dodáva, že tieto krajiny takzvanú sýrsku opozíciu zároveň štedro dotujú. Poznamenáva však, že na začiatku konfliktu bolo v úlohe opozície vidno najmä skorumpovaných funkcionárov z vlády niekdajšieho prezidenta Háfiza Asada. Keď po jeho smrti v roku 2000 prebral krajinu syn Bašár, ten týchto "papalášov vyhodil" a tým si ich znepriatelil, poukazuje Khouri.

 

"Ľudia konflikt spočiatku vnímali ako boj za demokraciu, no neskôr pochopili, že sú iba bábkami v hre iných krajín. Medzi Sýrčanmi na Slovenku teraz skôr prevláda jednota za pokoj, ukončenie konfliktu a stiahnutie chápadiel mocností zo Sýrie," tvrdí Khouri.

 

V roku 1978, keď on sám odchádzal zo Sýrie, bola situácia v krajine pokojná. "Žili sme svorne vedľa seba – kresťania, moslimovia, židia, Kurdi, Palestínčania, drúzi a rôzne iné náboženstvá a etnické skupiny. Hrávali sme spolu futbal v jednom mužstve," spomína Khouri a dodáva, že on sám je kresťanom.

 

Rozhovoril sa aj o súdobej politike. "Vládla strana Baas, teda Socialistická strana arabskej obrody, a národný front – čosi na spôsob socializmu vo vtedajšom Československu. Často sme žartovali, že ak aj prezident Asad dával autom smerovku doľava, vždy išiel doprava. Ľudia to však nevnímali ako zlo, bol pokoj a bezpečnosť. Univerzity sa rozširovali v každom veľkom meste, všetko bolo zadarmo, nosili sme aj džínsy a bol dostatok všetkého za lacný peniaz," rozpráva Khouri.

 

V nemilosti bola podľa neho iba radikálna organizácia Moslimské bratstvo, proti ktorému viedol Háfiz Asad v sedemdesiatych rokoch otvorený boj. V roku 1982 "takmer zrovnal polovicu mesta Hamá so zemou", aby potlačil povstanie Moslimského bratstva. Odvtedy však bol v krajine pokoj, dodáva Khouri.

 

Naposledy navštívil svoju rodnú krajinu pred vypuknutím vojny v marci 2011. No predtým tam chodieval spolu so svojou rodinou každoročne. S príbuznými v Sýrii ostáva v kontakte aj počas vojnového konfliktu a rodičia či súrodenci teraz pre zmenu častejšie prichádzajú na návštevu k nemu do Banskej Bystrice.

 

Na súčasnú vojnu v Sýrii má vyhranený názor. "Vznikla kvôli plynu a rope, najmä kvôli plynovodu, ktorý chcel Katar postaviť cez sýrske územie. Druhá vec je, že po páde komunizmu a takzvanej 'Balkánskej kríze' potrebuje svet ďalej predávať zbrane," tvrdí Khouri a nostalgicky pri tom spomína na časy, keď bola Sýria považovaná za jednu z najbezpečnejších krajín na svete. "Verte mi, 90 percent ľudí, ktorí sa na začiatku postavili proti Bašárovi Asadovi, by teraz aj život dali za to, aby sa všetko vrátilo do stavu spred piatich rokov."

 

"Čo je to 'Islamský štát' a ako vlastne vznikol?" kladie si otázku Khouri a pokračuje, že ho tvoria ľudia pripravovaní na terorizmus celé roky vopred. Navyše väčšina z nich ani nie sú Arabi a s islamom nemajú nič spoločné, hovorí.

 

"Títo ľudia sa zrazu objavili v pohraničí medzi Sýriou a Irakom, v takmer neobývaných púštnych oblastiach. Zrodili sa vari z piesku – a hneď s najmodernejšími zbraňami a protilietadlovými raketami?" pýta sa. V Sýrii sa podľa neho čoraz častejšie hovorí o tom, že sú to ľudia, ktorých kedysi ako deti uniesli v Pakistane, Afganistane, Turecku, Iraku či Sýrii. "Vymyli im mozgy a vrátili ich v tejto neľudskej podobe," zdôrazňuje Khouri.

 

Sýrsky lekár z Banskej Bystrice poukazuje na predaj ropy ako jeden zo zdrojov financovania Islamského štátu. "Všimnite si, že kým Rusi nezačali bombardovať ich ropné tankery, celý svet sa tváril, že o tom nevie a ropa sa predávala cez susedné krajiny ďalej do Európy za polovičnú cenu."

 

Khouri, ktorý slovenským orgánom často pomáha ako tlmočník v styku s migrantmi, považuje súčasnú migračnú krízu za umelo vytvorenú. Poukázal, že vojna v Sýrii trvá už päť rokov, no migračná kríza naplno prepukla iba nedávno. Tvrdí, že v krajinách susediacich so Sýriou sa začalo s výstavbou utečeneckých táborov ešte dokonca pred samotnou vojnou.

 

"V jednej nemenovanej krajine zas dávali Sýrčanom peniaze pod podmienkou, že sa už nevrátia do Sýrie. Niektorým sa dokonca vyhrážali smrťou, keď boli predvlani v Sýrii prezidentské voľby a oni chceli ísť voliť Bašára Asada," uvádza Khouri a dodáva, že medzi utečencami prúdiacimi do Európy je viac než 60 percent ľudí z krajín, v ktorých žiadna vojna nie je.

 

"Bolo potrebné v určitom momente a na určitý povel vypustiť ľudí z táborov a zrazu máme migračnú krízu. Kto z toho ťaží? Kto chce zničiť Európu a Európsku úniu? Kto sa potrebuje dostať do únie a kto chce peniaze? Zrazu aj Volkswagen má problém, keď nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že Nemecko nie je schopné prijať toľko migrantov," hovorí Khouri. Dodáva, že v prípade nemeckej automobilky išlo o zdvihnutý prst americkej administratívy: "Ak nebudete poslúchať, my vám nejaký problém nájdeme." Škandál s emisiami bol podľa neho účelový, aby tak USA vytvorili tlak na nemeckú vládu.

 

Trinásteho apríla sa majú v Sýrii podľa dekrétu prezidenta Asada konať parlamentné voľby. Francúzsky prezident Francois Hollande nedávno označil takýto plán za "provokatívny" a voľby za "nerealistické". Podľa Khouriho sa však Hollande iba bojí ich výsledku. "Je verejným tajomstvom, že volebné kampane viacerých prezidentov v Európe financujú pohlavári z ropných krajín," uviedol Khouri a dodal, že práve Francúzsko sa ako prvé snažilo odstrániť líbyjského vodcu Muammara Kaddafího.

 

"Vyšlo najavo, že Kaddáfí financoval predvolebnú kampaň dvom francúzskym prezidentom. Francúzsko má okrem toho obrovský dlh voči Líbyi, takže keby neboli odstránili Kaddáfího, museli by to zaplatiť," podotkol sýrsky lekár.

 

Predvlani sa konali prezidentské voľby v Sýrii aj v Egypte. "Sýria sa zmietala v občianskej vojne, každý by klamal, keby povedal, že sa dajú v takom prostredí ovplyvniť alebo zmeniť výsledky volieb – tak isto aj v Egypte. Na voľbách v Egypte sa zúčastnilo asi 47,5 percenta voličov, pričom Abdal Fattáh Sísí získal okolo 97 percent hlasov. V Sýrii sa zúčastnilo viac ako 73 percent voličov a Asad dostal takmer 90 percent hlasov. V Egypte boli voľby legitímne a uznal ich celý svet, ale v Sýrii už legitímne neboli? Keď Sísí bojoval proti Moslimskému bratstvu a vojensky ho zvrhol, celý svet stál za ním. Asad robil a robí to isté, ale on je terorista?" čuduje sa Khouri.

 

Okrem západných mocností sa podľa Khouriho obávajú posilnenia Asadovej pozície vo voľbách aj napríklad Saudská Arábia a Katar. "Asad je inteligentný, vzdelaný človek, ktorého vychovali v Anglicku. V Sýrii zaviedol toľko reforiem, ako nikto nikdy v žiadnej arabskej krajine," zdôrazňuje Khouri. "Zároveň však svet zabúda, že v takej Saudskej Arábii platia rovnaké zákony ako v 'Islamskom štáte' – teda zákon šaría vrátane odsekávania hláv a rúk či kameňovania. Toto je však istotne demokracia, lebo tam majú ropu a peniaze," okomentoval s iróniou.

 

Príčinou konfliktu v Sýrii sú podľa Khouriho cudzie krajiny. "Ak by všetci odišli a zobrali so sebou aj ten 'Islamský štát', zajtra sa vráti pokoj a mier do arabského sveta. Často to hovorím: my na Slovensku ani po vyše 25 rokoch od Nežnej revolúcie nevieme vytvoriť demokraciu, no chcete od Arabov, aby vytvorili americkú demokraciu? Nechajte ich, nech si vytvoria svoju vlastnú demokraciu. Pre západný svet to bude určíte bezpečnejšie. Inak sa tento konflikt nikdy neskončí," uzavrel pre TASR sýrsky lekár žijúci v Banskej Bystrici.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona