Sýrsky konflikt sa rozšíril do Libanonu

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 12:40 • 2 min
Sýrsky konflikt sa rozšíril do Libanonu

TRIPOLIS - Konflikt v Sýrii sa čoraz silnejšie šíri do susedného Libanonu. Počas ťažkých bojov medzi prívržencami a odporcami sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada zomreli v utorok v severolibanonskom meste Tripolis najmenej štyria ľudia a ďalší 35 utrpeli zranenia, uviedli podľa rakúskej televíznej stanice ORF libanonské bezpečnostné sily.

slovakia

left justify in out

Medzi obeťami bojov sú traja muži zo sunnitskej štvrte Báb al-Tibbána, ktorej obyvatelia podporujú sýrske povstalecké sily, a obyvateľ štvrte Džabal Muhsin obývanej zväčša alavitmi, odštiepencami šiitského islamu.

Medzinárodné spoločenstvo už dlhší čas upozorňuje na možné rozšírenie konfliktu do Libanonu pre zapojenie sa ozbrojeného krídla Hizballáhu do občianskej vojny v Sýrii. Americký prezident Barack Obama v pondelok počas telefonického rozhovoru s libanonským prezidentom Mišálom Sulajmánom vyjadril vážne obavy zo vstupu šiitských milícií do dva roky trvajúcej vojny v susednej krajine. 
Európska únia sa snaží zaradiť ozbrojené krídlo libanonského Hizballáhu na svoj zoznam medzinárodných teroristických skupín. Zapísanie Hizballáhu na čiernu listinu 27-členného bloku už dlho požadovali Izrael aj Spojené štáty. V otázke členských krajín však nepanovala jednoznačná zhoda. Situáciu však zmenili útoky na izraelských turistov v Bulharsku v roku 2012, z ktorých Sofia obvinila militantné hnutie Hizballáh, a zatknutie údajného agenta hnutia podozrivého z ich naplánovania na Cypre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona