Sýrsky diplomat odmietol myšlienku prechodného obdobia aj návrhy západných štátov

NETKY.SK • 3 November 2015, 15:00 • 2 min
Sýrsky diplomat odmietol myšlienku prechodného obdobia aj návrhy západných štátov

BEJRÚT - Námestník sýrskeho ministra zahraničných vecí Fajsal Makdád dnes počas návštevy v Teheráne odmietol myšlienku prechodného obdobia vo svojej krajine. Makdád tým súčasne naznačil aj odmietavú pozíciu sýrskej vlády k návrhom západných štátov zameraným na ukončenie konfliktu v Sýrii, konštatovala agentúra Reuters na základe správ libanonskej televízie al-Majadín.

slovakia

left justify in out

Makdád informoval, že v Teheráne s iránskymi partnermi rokoval o národnom dialógu v Sýrii, ako aj o zvýšení počtu členov vlády a ústavných procesoch. "Vôbec sme nehovorili o tom, čo sa nazýva prechodné obdobie," zdôraznil. Začatie reálneho dialógu medzi Damaskom a sýrskou opozíciou, ako aj politické procesy v Sýrii, budú v stredu hlavnými témami rokovaní ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova s osobitným vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom.

 

Do prechodného politického procesu by mali byť zapojené všetky strany konfliktu v Sýrii, domnieva sa Západ. Rusko i Irán tvrdia, že sýrsky prezident Bašár Asad musí byť súčasťou akéhokoľvek prechodného procesu a o tom, kto bude v Sýrii vládnuť, rozhodne sýrsky ľud. Spojené štáty naznačujú, že Asada by mohli tolerovať istý čas v prechodnom období, ale potom musí z politickej scény odísť. Lavrovov námestník Michail Bogdanov dnes informoval, že na budúci týždeň by sa v ruskej metropole mohlo uskutočniť ďalšie kolo konzultácií o riešení ozbrojeného konfliktu v Sýrii. Dodal, že "so (sýrskou) vládou nie sú problémy", Rusko teraz nadviazalo kontakty s predstaviteľmi rôznych sýrskych opozičných organizácií a bude sa snažiť presvedčiť ich, aby pricestovali do Moskvy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies