Sýrsky aktivista a novinár v Turecku prežil pokus o atentát Islamského štátu

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 14:56 • 2 min
Sýrsky aktivista a novinár v Turecku prežil pokus o atentát Islamského štátu

ISTANBUL - Aktivista zo sýrskeho nezávislého média Ahmad Abdalkádir, pracujúci na juhovýchode Turecka, prežil v nedeľu pokus o atentát, ku ktorému sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na Abdalkádira, zakladateľa sýrskej mediálnej skupiny Eye on Homeland (Pohľad upretý na vlasť), strieľali v nedeľu popoludní v meste Šanliurfa dvaja ozbrojení muži vezúci sa na motocykli.

 

Médium Eye on Homeland, ktoré na svojej webovej stránke a rozhlasovej stanici šíri správy o Sýrii, vydalo vyhlásenie, že pri neúspešnom pokuse o atentát boli vystrelené tri náboje. Kolega - sýrsky aktivista Abú Ibráhím z monitorovacej skupiny Raqqa Is Being Slaughtered Silently (Rakku potichu vyvražďujú/RBSS) uviedol, že Abdalkádir je "hospitalizovaný a nachádza sa v stabilizovanom stave". Ďalší nemenovaný kolega povedal, že strelci použili tlmiče a ušli.

 

Tlačová agentúra Amak, napojená na Islamský štát, zverejnila správu, že útok na Abdalkádira, niekdajšieho člena RBSS, podnikli militanti IS. Abdalkádirov brat Ibráhím bol jedným z dvoch sýrskych aktivistov, zabitých agentmi IS v Šanliurfe v októbri 2015. Druhým zavraždeným bol Fáris Hamádí.

 

IS sa prihlásil k zodpovednosti za vlaňajšie vraždy vo videodkaze s varovaním, že "každý odpadlík od viery bude potichu zabitý". Sýrske skupiny aktivistov RBSS a Eye on Homeland pravidelne informujú o činnosti IS v Sýrii a využívajú na to sieť miestnych kontaktných osôb. Agenti IS stáli aj za nedávnym smrteľným postrelením dvoch sýrskych žurnalistov v juhotureckom meste Gaziantep. Televízneho moderátora Muhammada Záhira Širkáta zameraného proti IS zabili v apríli a rovnako orientovaného filmára Nádžího Džarfa vlani v decembri.

 

Atentáty len zdôrazňujú zraniteľnosť sýrskych aktivistov a novinárov pracujúcich v Turecku. Ahmad Abdalkádir v rozhovore pre agentúru AP po smrti brata Ibráhíma a Hamádího povedal, že Ibráhím dostával od IS vyhrážky smrťou. Takéto vyhrážky dostávajú mnohí sýrski aktivisti pôsobiaci v tureckých pohraničných mestách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona