Sýrsko-slovenská dvojica obvinená z prevádzačstva ostáva na slobode

NETKY.SK • 15 December 2015, 18:21 • 2 min
Sýrsko-slovenská dvojica obvinená z prevádzačstva ostáva na slobode

PREŠOV – Sýrsko-slovenský manželský pár Abdul T. (38) a Veronika T. (32) zo Sniny, ktorí sú obvinení z prevádzačstva v štádiu prípravy, ostávajú na slobode.

slovakia

left justify in out

Krajský súd v Prešove na dnešnom verejnom zasadnutí zamietol sťažnosť okresnej prokuratúry, čím sa stotožnil s rozhodnutím Okresného súdu v Humennom, ktorý ich minulý týždeň neposlal do väzby. Rozhodnutie je konečné, proti verdiktu súdu nie je prípustný ďalší opravný prostriedok.

 

Senát krajského súdu odôvodnil svoje rozhodnutie tým, že sťažnosti nie sú dôvodné. Predseda senátu uviedol, že sudca pre prípravné konanie obvinených do väzby nevzal a prepustil ich na slobodu, lebo v danom prípade neboli naplnené dôvody väzby. Dvojica prišla na Slovensko v novembri 2012. Od tejto doby a ani po vykonaní domovej prehliadky v auguste tohto roku neboli zistené také skutočnosti, ktoré by zakladali potrebu útekovej, kolúznej alebo preventívnej väzby.

 

Manželský pár sa pred tromi rokmi z bezpečnostných dôvodov presťahoval zo Sýrie na Slovensko, do vlasti obvinenej Veroniky, a usadil sa v Snine, kde vychováva štyri deti. Pri domovej prehliadke im v lete polícia zhabala 31 kusov cestovných dokladov občanov Sýrie a 36 kusov fotografií, notebooky, tablet a mobily, prostredníctvom ktorých komunikovali so Sýrčanmi. Do pasov mali údajne zabezpečiť vízové nálepky oprávňujúce vybavenie prechodného pobytu Sýrčanov na Slovensku a takto upravené doklady doručiť späť, aby ich majitelia mohli vstúpiť na územie Európskej únie. Mali tak konať za úplatu. Obvinení sú z prevádzačstva v štádiu prípravy vo forme spolupáchateľstva.

 

Predseda senátu konštatoval, že v tomto prípade nie je naplnená ani ďalšia materiálna podmienka väzby, a to, že skutok, pre ktorý bolo začaté trestné stíhanie, bol spáchaný. Ako uviedol, trestný čin prevádzačstva je v zákone charakterizovaný ako organizovanie nedovoleného prekročenia štátnej hranice Slovenskej republiky bez platných dokladov alebo prekročenia vonkajších hraníc schengenskej hranice mimo hraničných priechodov. „Také konanie obvinených, ktoré by bolo možné označiť ako organizovanie nedovoleného prekročenia štátnych hraníc, však zistené nebolo,“ povedal sudca. Samotné prechovávanie cudzích cestovných pasov takýto charakter trestného činu prevádzačstva nemá.

 

Ďalej dodal, že z odborného vyjadrenia Úradu hraničnej a cudzineckej polície vyplýva, že u žiadneho zo zaistených pasov neboli zistené žiadne neoprávnené zmeny alebo zásahy. Z doteraz získaných informácií je možné nateraz vyvodiť iba to, že obvinená Veronika T. mala pre držiteľov zaistených dokladov zabezpečiť legálny pobyt, a nie nedovolené prekročenie štátnych hraníc. Súd však konštatoval, že konanie obvinených by mohlo napĺňať znaky iného trestného činu, a to podvodu, čo však je potrebné doplniť.

 

Dvojica dnes pred súdom prehlásila, že sa chce starať o svoje štyri deti v bezpečí. Nemala v úmysle porušiť zákon. Chcela legálnym spôsobom pomôcť blízkym, ale nedalo sa to urobiť na Slovensku. Pasy nemohli poslať späť do Sýrie, lebo by ich tým ohrozili. Nemali v úmysle s nimi obchodovať.

Ak súd prijme obvinenie a dokáže dvojici vinu, hrozí im väzenie v trvaní tri až osem rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies