Sýrski povstalci zostrelili vládne lietadlo, armáda hovorí o havárii

NETKY.SK • 16 August 2017, 08:05 • 2 min
Sýrski povstalci zostrelili vládne lietadlo, armáda hovorí o havárii

AMMÁN - Západom podporovaní sýrski povstalci dnes uviedli, že zostrelili stíhačku sýrskej vládnej armády a zadržali jej pilota.

slovakia

left justify in out

Incident sa podľa povstalcov odohral v púštnej oblasti na juhu Sýrie, v oblasti Suwajda v blízkosti hraníc s Jordánskom, kde sýrska armáda nedávno zaznamenala postup svojich jednotiek a zmocnila sa pohraničných stanovíšť. Oblasť, kde došlo k incidentu, leží v blízkosti jednej zo zón deeskalácie vytvorených na základe dohody o prímerí medzi povstalcami a krajinami podporujúcimi sýrsky vládny režim.

 

Saád Hadž, hovorca povstaleckej skupiny Armáda levov Východu (Džajš Usúd aš-Šarkíja), pre agentúru Reuters uviedol, že vzbúrenci zostrelili v Rusku vyrobenú stíhačku MiG za pomoci protilietadlového dela. Hadž, ktorého skupina pôsobí na území provincie Suwajda, spresnil, že pilota lietadla zadržali a vypočúvajú. Nespresnil, či bol pilot pri zostrelení stroja zranený.

 

O zostrelení lietadla informovala aj iná skupina povstalcov - Sily mučeníka Ahmada Abdu, ktorej predstaviteľ uviedol, že s pilotom stíhačky zaobchádzajú v súlade s medzinárodným právom. Podľa neho bol pilot ranený, ale poskytujú mu potrebnú starostlivosť. Niekoľko hodín po tomto vyhlásení sa v sýrskej štátnej televízii objavila správa, že na juhu krajiny sa zrútilo jedno z lietadiel sýrskej armády. Televízia s odvolaním sa na zdroje sýrskej armády dodala, že incident sa vyšetruje s cieľom zistiť príčinu havárie lietadla. O osude pilota havarovaného lietadla sa televízia nezmienila.

 

Podľa agentúry Reuters však povstalci zverejnili fotografie zadržaného pilota i havarovaného lietadla MiG. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes potvrdilo, že povstalci zostrelili vládne lietadlo a zajali jeho pilota. Podľa SOHR sa sektor, kde k tomu došlo, nachádza mimo zóny deeskalácie, kde už viac ako mesiac platí prímerie iniciované Spojenými štátmi, Ruskom a Jordánskom.

 

Do tejto zóny patria aj časti územia provincií Suwajda, Kunajtra a Dará. V zóne deeskalácie vládne relatívny pokoj, aj keď aj tam sporadicky dochádza k ozbrojeným zrážkam, uviedla rozhlasová stanica Europe 1.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona