Sýrski povstalci za podpory tureckých tankov útočia na baštu islamistov - Dábik

NETKY.SK • 15 Október 2016, 18:43 • 2 min
Sýrski povstalci za podpory tureckých tankov útočia na baštu islamistov - Dábik

DAMASK/ISTANBUL - Sýrski povstalci spustili dnes za podpory tureckých tankov a lietadiel útok na severosýrske mesto Dábik, ktoré je v rukách džihádistickej organizácie islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) o tom informovala agentúra DPA.

 

Podľa SOHR sa povstalcom podarilo dobyť dedinu Ghajlaníja, čím rozšírili územie, z ktorého môžu podniknúť útok na Dábik. Nemenovaný veliteľ povstaleckých jednotiek vyslovil podľa SOHR očakávanie, že dobytie Dábiku je "otázkou hodín".

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan potvrdil úspešné napredovanie tejto vojenskej operácie. Vysvetlil, že plánom je postupne vytvoriť v severnej Sýrii bezpečnú zónu s rozlohou asi 5000 kilometrov štvorcových.

 

SOHR v piatok s odvolaním sa na svojich aktivistov v Sýrii upozornil, že na obranu Dábiku sa do mesta stiahlo asi 1200 príslušníkov IS, vrátane takých, ktorých stiahli z iných miest frontovej línie.

 

Podľa ideológie IS sa práve v Dábiku má odohrať "apokalyptická bitka" medzi kresťanmi a moslimami. Podľa tohto mesta IS pomenoval aj svoj propagandistický magazín vychádzajúci v angličtine.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona