Sýrski povstalci spustili útok na vládnymi silami ovládané štvrte mesta Aleppo

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 08:53 • 2 min
Sýrski povstalci spustili útok na vládnymi silami ovládané štvrte mesta Aleppo

DAMASK - Sýrski povstalci spustili útok na vládnymi silami ovládané štvrte mesta Aleppo po tom, ako armáda odrezala ich jedinú cestu do tohto rozdeleného mesta na severe krajiny. Povstalecká operácia sa začala v pondelok na svitaní na viacerých frontoch, informuje stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Útok prišiel po neúspešnom pokuse povstalcov znovu obnoviť jedinú trasu vedúcu zo vzbúrencami kontrolovanej východnej časti Aleppa, kde sa nachádza približne 300.000 obyvateľov. Veľké časti tohto mesta, niekdajšieho obchodného a priemyselného strediska Sýrie, boli zničené v bojoch, ktoré sa tu začali v roku 2012.

 

Mesto je ohniskom zintenzívnených bojov odvtedy, čo skoršie v tomto roku zlyhali mierové rozhovory sprostredkované OSN a čiastočné prímerie sprostredkované USA a Ruskom. Zmienená kľúčová trasa bola účinne odrezaná minulý týždeň vo štvrtok, keď vojaci a spojenecké milície prevzali kontrolu nad neďalekým strategickým kopcom.

 

Aleppo je v súčasnosti rozdelené na západnú časť ovládanú režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a východ, ktorý majú v rukách vzbúrenci.

 

Sýrska vláda, podporovaná Iránom a Ruskom, označuje za teroristov všetky skupiny, ktoré proti nej bojujú vo vyše päť rokov trvajúcej vojne v krajine. OSN z nich zaraďuje medzi teroristické organizácie len skupiny Islamský štát (IS) a Front an-Nusra, čo je sýrska odnož al-Káidy.

 

Mnohým ozbrojeným opozičným skupinám v Sýrii poskytuje finančnú, logistickú a výcvikovú podporu celý rad krajín vrátane Turecka, Saudskej Arábie, Jordánska, USA či Británie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies