Sýrski povstalci pripravujú provokácie a chcú zaútočiť na Izrael

NETKY.SK • 10 September 2013, 12:25 • 2 min
Sýrski povstalci pripravujú provokácie a chcú zaútočiť na Izrael

JERUZALEM - Sýrski povstalci chcú údajne použiť územia kontrolované sýrskym režimom na zosnovanie a uskutočnenie provokácií.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z nepotvrdených správ zverejnených ruským, v arabčine vychádzajúcim spravodajským serverom Rusiya Al-Yaum, ktorý zmonitoroval izraelský denník Jediot achronot. Podľa neho sýrski povstalci plánujú aj chemický útok na Izrael. Správa o údajných plánoch sýrskych povstalcov sa rýchlo rozšírila do médií blízkych režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, napríklad do libanonských TV staníc al-Manár a al-Majádín, ktoré sú napojené na libanonské šiitské hnutie Hizballáh. 

Server Russia Today, na ktorého správy sa odvolávali, je tiež známy tým, že v prebiehajúcej občianskej vojne v Sýrii stráni Asadovmu režimu. Podľa Jediot achronot je preto možné, že ide o propagandistický článok. V minulosti už sýrsky režim a jemu naklonené médiá obviňovali povstalcov z používania chemických zbraní, čo Asadovi teraz slúži ako jeden z prvkov jeho obrany pred obviňovaním, že vláda armáda 21. augusta na predmestí Damasku použila chemické zbrane voči civilistom, pričom údajne zahynulo viac ako 1400 ľudí vrátane detí. 

Niekoľko dní po údajnom útoku sýrska televízia odvysielala reportáž o sýrskych vládnych vojakoch so symptómami otravy po použití chemických zbraní, ktoré sa u nich začali prejavovať krátko nato, ako vstúpili do oblasti nedávno kontrolovanej povstalcami, kde vraj našli materiál súvisiaci s chemickým útokom na damaskom predmestí. V súvislosti so sýrskym chemickým zbrojným arzenálom ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok v Moskve vyhlásil, že Rusko bude vyvíjať tlak na Sýriu, aby odovzdala svoje chemické zbrane pod kontrolu medzinárodného spoločenstva.

Uviedol, že ak by daný krok pomohol odvrátiť hroziaci vojenský zásah USA a ich spojencov proti Sýrii, Moskva začne "okamžite" pracovať na tom, aby presvedčila Damask, aby odovzdal kontrolu nad svojím chemickým arzenálom. Rusko bude podľa Lavrova naliehať na Sýriu, aby zhromaždila svoje chemické zbrane v určitých oblastiach pod medzinárodným dohľadom a následne ich zneškodnila.

Sýria ruský návrh privítala a akceptovala. Jej minister zahraničných vecí Walíd Mualim pred novinármi po rokovaní s Lavrovom ocenil "múdrosť ruského vedenia, ktoré sa pokúša zabrániť americkej agresii voči nášmu ľudu". Na návrh reagoval pozitívne generálny tajomník OSN Pan Ki-Mun. Myšlienku uvítalo i Nemecko a Británia. 

Americký prezident Barack Obama v pondelok televízii CNN povedal, že návrh Ruska na vzatie sýrskych chemických zbraní do úschovy je "istotne pozitívny vývoj". Obama upozornil, že ponuka prišla iba pod hrozbou amerických útokov a v čase, keď by mal americký Kongres hlasovať o schválení vojenskej akcie. Pripustil však, že myšlienka, aby sa sýrsky režim vzdal kontroly nad svojimi chemickými zbraňami, "môže mať šancu na úspech".

Biely dom ponuku Ruska skúma, informovali v noci nadnes svetové tlačové agentúry. "Budeme o tomto návrhu rokovať s Rusmi. A, samozrejme, by sme uvítali rozhodnutie Sýrie vzdať sa chemických zbraní i jeho realizáciu," uviedol zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť Tony Blinken.

Povstalecká Slobodná sýrska armáda označila ruský návrh "za manéver". Politický koordinátor najvyššieho vojenského velenia Slobodnej sýrskej armády zdôraznil, že povstalci odmietajú akékoľvek sľuby sýrskeho režimu, ktorý podľa nich len klame. "Myslíme si, že sýrsky režim sa iba pokúša získať čas... teraz, keď cíti medzinárodný tlak," uviedlo najvyššie vojenské velenie povstalcov.

Izraelský prezident Šimon Peres komentoval kompromisné riešenie výrokom, "že sľuby Sýrčanov nie sú dôveryhodné a nemožno rátať ani s ich integritou". Dodal, že ruská iniciatíva vyžaduje rokovania.

Nemenovaný vysokopostavený izraelský vládny činiteľ na margo ruského návrhu podľa Jediot achronot uviedol, že ide "o najlepšie riešenie aj pre Izrael. Každý teraz hrá svoju vlastnú hru, ale v záujme každého, vrátane Izraela, je zničiť Asadovi zásoby chemických zbraní bez toho, aby sa začala vojna".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona