Sýrski povstalci použili chemické zbrane, tvrdí Rusko

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 20:27 • 2 min
Sýrski povstalci použili chemické zbrane, tvrdí Rusko

OSN - Rusko v utorok Organizácii Spojených národov (OSN) doručilo dôkazy o tom, že sýrski povstalci použili počas občianskej vojny v krajine chemické zbrane.

slovakia

left justify in out

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin sa pritom odvoláva na svedkov, ktorí dôkazy zozbierali priamo na mieste činu. Útok sa údajne odohral ešte v marci v dedinke Chán al-Asál neďaleko Halabu, kde povstalci bojujúci proti armáde sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada údajne použili nebezpečný plyn sarín.

Rusi tým nepriamo reagujú na iniciatívu Británie, Francúzska a Spojených štátov, ktoré naopak tvrdia, že chemické zbrane využívajú al-Asadove jednotky. Podľa niektorých západných mocností by to bol dôvod na priamu vojenskú intervenciu v Sýrii, ktorá sa už viac ako dva roky zmieta v občianskej vojne. Konflikt si podľa OSN vyžiadal už približne 100-tisíc obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies