Sýrski povstalci chcú využiť očakávanú americkú intervenciu

NETKY.SK • 31 August 2013, 14:26 • 2 min
Sýrski povstalci chcú využiť očakávanú americkú intervenciu

BEJRÚT - Do laboratórií so sebou zobrali vzorky od obetí predpokladaného chemického útoku z 21. augusta.

slovakia

left justify in out

Opoziční bojovníci v Sýrii sa pripravujú na ofenzívu, v rámci ktorej chcú využiť očakávanú americkú vojenskú intervenciu. Oznámil to dnes veliteľ povstalcov Kásim Saadaddín. Zdôraznil však, že nemajú žiadny plán koordinácie so zahraničnými silami.

"Nádej spočíva vo využití výhody, keď budú niektoré oblasti oslabené inými útokmi. Niektorým skupinám sme nariadili, aby boli pripravené v každej provincii, aby pripravili svojich bojovníkov, keď príde útok,"povedal pre agentúru Reuters Saadaddín, bývalý plukovník sýrskej armády, v súčasnosti hovorca povstaleckej Najvyššej vojenskej rady.

"Dostali vojenský plán, ktorý obsahuje prípravy na útok na niektoré ciele, ktoré, ako očakávame, budú zasiahnuté pri zahraničnom údere,"povedal Saadaddín s tým, že plán pripravili bez pomoci zo strany zahraničných veľmocí. Dodal, že USA ani Francúzsko im neponúkli žiadne informácie.

Inšpektori OSN opustili Damask

Tím inšpektorov OSN, vyšetrujúcich údajný útok chemickými zbraňami v Sýrii spred poldruha týždňa, pricestoval dnes do Libanonu, oznámil agentúre Reuters očitý svedok.

Vyšetrovatelia prekročili hranice Sýrie so susedným Libanonom krátko nato, čo ráno opustili hotel v Damasku, kde boli ubytovaní.

Experti by sa do Sýrie mali však ešte neskôr vrátiť, aby vyšetril viacero ďalších údajných útokov bojovým plynom, ku ktorým došlo počas sýrskej občianskej vojny, spresnil v piatok hovorca OSN Martin Nesirky.


Zatiaľ podľa neho nie je jasné, koľko času si úplná analýza vzoriek z miesta predpokladaného chemického útoku vyžiada. Vyšetrovatelia OSN sa snažia analýzu urýchliť, nie však na úkor vedeckej integrity. Skôr, ako bude možné vyvádzať závery, musí byť ukončená celá analýza, zdôraznil Nesirky.

Vo Washingtone medzitým ministerstvo obrany USA informovalo, že vo východnej časti Stredomoria operuje už šiesta americká bojová loď, San Antonio. Obojživelné plavidlo s niekoľkými stovkami amerických námorníkov na palube sa nachádza v blízkosti piatich amerických torpédoborcov s riadenými strelami, ktoré by mohli byť v rámci "obmedzenej, presne cielenej akcie", už čoskoro nasmerované na Sýriu, sumarizuje Reuters.

Rusko odmieta akciu proti Sýrii


Americký minister obrany Chuck Hagel sa v piatok večer vrátil do Washingtonu z týždňovej návštevy krajín juhovýchodnej Ázie, aby pokračoval v prípravách na možný vojenský útok na Sýriu. Oznámila to agentúra Associated Press s tým, že počas návratu z Filipín telefonoval s kolegami z Francúzska a Izraela.

Počas letu s reportérmi nehovoril. Predtým v Manile povedal, že americká vláda ešte stále zostavuje medzinárodnú koalíciu na akciu proti Sýrii.

Rusko v piatok odsúdilo vyhlásenie prezidenta USA Baracka Obamu, že zvažuje "obmedzenú a úzku" akciu proti Sýrii. "Tieto hrozby sú neprijateľné," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič. "Jednostranné použitie násilia", ktoré obchádza Bezpečnostnú radu OSN, by bolo porušením medzinárodného práva, skomplikovalo by politické riešenie krízy v Sýrii a vyústilo v nové obete na životoch, varoval.

Rusko je spojencom Sýrie a blokuje schválenie medzinárodnej akcie proti Sýrii v OSN.

Sýria označila obvinenia USA za lži

Sýria v piatok označila americké obvinenia, že napadla svojich civilistov s chemickými zbraňami, za"nepodložené lži", ktoré vychádzajú z "vykonštruovaných správ" povstalcov.

"Po dňoch zveličovania .... sa americký minister zahraničných vecí John Kerry spolieha na staré lži a vykonštruované správy zverejnené teroristami pred vyše týždňom," citovala sýrska tlačová agentúra SANA ministerstvo zahraničných vecí.

"Ministerstvo zahraničných vecí vyhlasuje, že to čo Kerry povedal ... boli nepodložené lži," napísala agentúra DPA.

Ministerstvo vyjadrilo "prekvapenie, ako svetová mocnosť klame verejnosť naivným spôsobom a odsúdilo, ako USA prijímajú rozhodnutia o vojne a mieri vychádzajúc z toho, čo je zverejnené na sociálnych sieťach či webových stránkach."

Inšpektori OSN boli vo vojenskej nemocnici

Hovorca OSN Martin Nesirky informoval, že inšpektori OSN navštívili v piatok vládnu vojenskú nemocnicu v Damasku, aby preverili obvinenia sýrskej vlády, podľa ktorých bol chemický útok vedený proti jej vojakom. Hovorca povedal, že inšpektori hovorili s pacientmi, aby si preverili, že sú tvrdenia Sýrie opodstatnené a či to majú začať vyšetrovať.

Sýrsky vládny režim uvádza, že vojakov hospitalizovali po útokoch chemickými zbraňami na predmestí Damasku v dňoch 22., 24. a 25. augusta. 

Prípadné vyšetrovanie sýrskeho tvrdenia nebude ihneď. Inšpektori totiž dnes odcestujú zo Sýrie, kde dokončili vyšetrovanie chemického útoku pri Damasku z 21. augusta. Vláda USA uviedla, že bolo zabitých 1429 ľudí a obvinila z útoku sýrske vládne sily.


Prehľad vojenských intervencií USA od vojny vo Vietname 

Od vojny vo Vietname sa Spojené štáty zúčastnili na viacerých vojenských intervenciách. V čase, keď sa pripravujú zasiahnuť proti Sýrii, ktorú obvinili z použitia chemických zbraní voči vlastným občanom, pripomenul denník Washington Post desať významných amerických vojenských intervencií - s tým, že niektoré z nich sa uskutočnili bez schválenia OSN. 


- GRENADA, október 1983 (jednostranná americká akcia)

Po krvavom prevrate v tejto malej karibskej ostrovnej krajine dal príkaz na intervenciu prezident USA Ronald Reagan. 


- PANAMA, december 1989 (jednostranná americká akcia)

Vyše 27.000 amerických vojakov obsadilo približne na mesiac Panamu, kde zvrhlo prezidenta Manuela Noriegu. Funkcie sa ujal nový prezident. 


- IRAK (s mandátom OSN)

Keď armáda irackého vládcu Saddáma Husajna obsadila v auguste 1990 Kuvajt, Bezpečnostná rada OSN uvalila na Irak ekonomické sankcie. Keď vypršala lehota, ktorú OSN dala Iraku, aby sa stiahol, USA začala rozsiahlu leteckú vojnu, ktorá vyhnala iracké sily z Kuvajtu. Koaličné sily na čele s USA postúpili ďaleko do územia Iraku.


- SOMÁLSKO, august až október 1993 (s mandátom OSN)


- AFGANISTAN A SUDÁN, august 1998 (jednostranná americká akcia)

Po bombových útokoch na americké ambasády v Keni a Tanzánii vyslali USA riadené strely na štyri výcvikové teroristické tábory v Afganistane v snahe zabiť vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina a jeho spolupracovníkov. Raketami zničili aj farmaceutický výrobný závod v Sudáne, tvrdiac, že pomáha bin Ládinovi pri výrobe chemických zbraní.


- JUHOSLÁVIA, marec 1999 (operácia NATO bez mandátu OSN)

NATO zaútočilo letecky v Srbsku a Kosove, pretože prezident Slobodan Miloševič pokračoval v etnickom prenasledovaní kosovských Albáncov, ktorí organizovali masové protesty proti srbskej vláde. Po niekoľkých týždňoch bombardovania sa juhoslovanské sily stiahli z Kosova a Miloševič pristúpil na medzinárodný mierový plán na ukončenie bojov. 


- AFGANISTAN (BR OSN schválila vytvorenie ISAF dva mesiace po začatí vojny) 

Po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 USA začali vojnu v Afganistane, ktorý poskytol útočisko vedeniu al-Káidy. Po zvrhnutí vlády Talibanu prevzali USA a ich spojenci kontrolu nad časťami krajiny a odvtedy bojujú s povstalcami. Dva mesiace po začatí Američanmi vedeného útoku BR OSN schválila vznik medzinárodných bezpečnostných asistenčných síl, aby dozerali na bezpečnosť v krajine a viedli výcvik afganských síl.


- IRAK, marec 2003-2011 (jednostranná americká akcia)

Vojnu Iraku vyhlásil prezident USA George W. Bush s cieľom "zbaviť Irak zbraní masového ničenia" a Saddáma Husajna. USA začali leteckým útokom na Bagdad, po ktorom nasledovala pozemná invázia vedúca rýchlo k pádu režimu.


- PAKISTAN, JEMEN, SOMÁLSKO, útoky bezpilotných lietadiel

Od roku 2002 USA pravidelne útočia bezpilotnými lietadlami na teroristické ciele v Pakistane, Jemene a Somálsku. Počet týchto útokov sa zdvojnásobil za vlády prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý rozšíril rozsah aj intenzitu boje s militantmi na Blízkom východe a v Afrike. OSN taktiku využívania bezpilotných lietadiel kritizovala s tým, že neberie ohľad na civilistov.


- LÍBYA 2011 (s mandátom OSN)

V marci 2011 začali Francúzsko a Británia s pomocou USA vojenskú operáciu v Líbyi. Misia NATO sa skončila krátko po smrti líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v októbri 2011.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies