Sýrski povstalci chcú proti Islamskému štátu útočiť z Turecka

NETKY.SK • 22 August 2016, 18:16 • 2 min
Sýrski povstalci chcú proti Islamskému štátu útočiť z Turecka

ISTANBUL - Sýrske povstalecké frakcie plánujú podniknúť útok proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) z tureckého územia, a to s podporou Ankary. Agentúre DPA to dnes povedali dvaja nemenovaní bojovníci.

slovakia

left justify in out

Sýrski povstalci, vrátane členov islamských frakcií, chcú zaútočiť na Džarábulus, posledné veľké mesto v tesnej blízkosti tureckej hranice ovládané Islamským štátom.


IS stratil väčšinu svojho územia na severe Sýrie a to padlo do rúk kurdským bojovníkom zo sekulárnych Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú ozbrojeným krídlom kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD) a ktoré podporujú Spojené štáty.


Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu sa priamo nevyjadril k plánu sýrskych povstalcov, ale dnes vyhlásil, že pohraničná oblasť musí byť "vyčistená" od Islamského štátu.
Cez víkend turecký premiér Binali Yildirim povedal, že Ankara bude v Sýrii v nasledujúcich šiestich mesiacoch "aktívnejšia", ale plány nijako nespresnil.


Dvaja povstaleckí bojovníci, jeden z koalície Džabha šámíja (Levantský front) a druhý z Brigád al-Hamza, vyhlásili, že USA nepodporujú najnovšie plány Turecka na operáciu.


V minulosti Turecko povoľovalo niektorým sýrskym povstaleckým frakciám pôsobiť na juhu krajiny a podnikať z tureckého územia útoky.


Nové plány na ofenzívu však obsahujú riziko, že vyvolajú konflikt medzi sýrskymi povstalcami a kurdskými YPG. Vojenská rada v Džarábuluse - skupina pokladaná za blízku YPG - vyzvala Spojené štáty, aby zabránili vojenskej operácii pod velením Turecka.


USA sú opatrné vo vzťahu ku konzervatívnym povstaleckým frakciám, ktoré Turecko podporuje, hoci v priebehu päťročnej občianskej vojny už podporili niektoré takéto islamistické skupiny.


Turecko sa opakovane sťažuje na kurdských bojovníkov, ktorí úspešne postupujú v boji proti Islamskému štátu, a tvrdí, že nebude tolerovať, ak YPG obsadia územie v Sýrii popri hranici s Tureckom. Ankara sa totiž obáva, že YPG sú napojené na kurdských bojovníkov v Turecku.


V sobotu večer 20. augusta zabil samovražedný bombový atentátnik 54 ľudí na kurdskej svadbe v juhotureckom meste Gaziantep. Úrady pripísali zodpovednosť za útok práve Islamskému štátu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies