Sýrski Kurdi žiadajú okrem slovnej podpory aj reálnu pomoc - ťažké zbrane

NETKY.SK • 8 Október 2014, 13:40 • 2 min
Sýrski Kurdi žiadajú okrem slovnej podpory aj reálnu pomoc - ťažké zbrane

ISTANBUL - Velenie kurdských polovojenských formácií v Sýrii žiada medzinárodné spoločenstvo, aby im urýchlene poskytlo ťažké zbrane na obranu mesta Kobané, ktoré je už niekoľko dní obkľúčené jednotkami extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Spolupredseda sýrskej kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD) Sálih Muslim pre turecký denník Hürriyet vyhlásil, že: "Každý hovorí 'sme na vašej strane' - ale my chceme protitankové zbrane." 

 

Upozornil, že tanky protivníka zatiaľ likvidujú len nálety spojeneckých lietadiel, ktoré začali byť efektívnejšie po 6. októbri. Vyjadril súčasne nádej, že tento trend bude pokračovať a "pomôže zlikvidovať tanky", ktoré IS nasadzuje do bojov o Kobané. 

 

Muslim naznačil, že v prípade spojeneckých dodávok ťažkých zbraní by bolo vhodné prepravovať ich cez Turecko. Priznal, že na rokovaniach sa o tejto záležitosti nehovorilo, ale vyslovil predpoklad, že ak by Turecko otvorilo svoje cesty, znamenalo by to jeho súhlas s prepravou akýchkoľvek nákladov. 

 

Muslim, ktorý počas víkendu v Ankare rokoval s tureckým vedením, žiadal od Turecka aj vytvorenie cezhraničného koridoru pre nové posily z radov Kurdov, ktorí sú ochotní pridať sa k boju Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG) a ďalších kurdských polovojenských formácií proti džihádistom z IS.

 

Kurdský líder dodal, že dobrovoľníci sú pripravení v mestách Afrin (Efrín) a Cizre (Džizír), ale zatiaľ od tureckých úradov nedostali povolenie na prekročenie hraníc. Muslim uviedol, že príčinou sú bližšie nešpecifikované problémy na tureckej strane, ktoré sa údajne riešia. 

 

Turecko v utorok prepravilo do oblasti Kobané prvú zásielku lekárskej pomoci. Muslim získal od tureckých úradov prísľub ďalšej humanitárnej pomoci.  

 

Turecké vedenie sa v konflikte postavilo na stranu sýrskych Kurdov a Ankara podľa Muslima považuje Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) a IS za teroristické organizácie. 

 

"Povedali mi, že ISIL je nielen hrozbou pre sýrskych Kurdov, ale aj pre Turecko a pre všetky národy v regióne," zdôraznil. Podľa jeho slov zástupcovia Ankary prisľúbili, že podniknú "isté kroky", ale "zatiaľ zostalo len pri slovách". Muslim však prízvukoval, že "Turecko si je vedomé, že Kurdi preň nepredstavujú hrozbu".   

 

Muslim pre turecký denník Hürriyet ďalej poznamenal, že predseda vlády autonómneho irackého Kurdistanu Masúd Barzání zatiaľ sýrskym Kurdom neprejavil nijakú podporu.

 

Kurdi žijúci v rôznych krajinách Európy v utorok usporiadali demonštrácie proti IS a na podporu kurdských síl brániacich Kobané. Demonštrácie sa uskutočnilo aj vo viacerých tureckých mestách, pričom v mnohých prerástli do potýčok s políciou a vyžiadali si najmenej 14 obetí na životoch a desiatky zranených. 

 

V provinciách na juhovýchode Turecka, kde sa koncentruje obyvateľstvo kurdského pôvodu, vyhlásili zákaz nočného vychádzania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies