Sýrske vládne sily sa zmocnili strategických pahorkov nad Palmýrou

NETKY.SK • 27 Február 2017, 13:17 • 2 min
Sýrske vládne sily sa zmocnili strategických pahorkov nad Palmýrou

DAMASK - Ozbrojené sily verné sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi pokročili v ofenzíve, ktorej cieľom je znovudobyť antické mesto Palmýra v sýrskej provincii Homs.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ale aj viaceré médiá blízke Asadovej vláde v noci nadnes informovali, že vládne jednotky a ich spojenci sa nachádzajú zhruba deväť kilometrov západne od Palmýry. Ovládajú tam strategicky dôležité pahorky, ktoré sa týčia nad tromi ropnými poľami ležiacimi západne od mesta.

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) dobyla v púšti ležiacu Palmýru v máji 2015. Odvtedy až do vlaňajšieho marca, keď sa mesta opäť zmocnili sýrske vládne sily, islamisti zlikvidovali množstvo antických pamiatok vrátane tých, ktoré sú zapísané v zoznamoch svetového kultúrneho dedičstva.

Zničený bol napríklad chrám boha Béla, ďalej Baalšamínov chrám, Víťazný oblúk i viacero pohrebných veží či socha leva, ktorá vznikla na počesť bohyne al-Lát a stávala pri vchode k Bélovmu chrámu.

Palmýra sa dostala opäť do rúk islamistov v decembri roku 2016, v čase, keď vrcholili boje o severosýrske mesto Aleppo. Podľa dostupných informácií islamisti krátko nato opäť začali s ničením pamiatok.

Počas prvého bašovania v meste pamiatky, ktoré považovali za pohanské modly, ničili islamskí extrémisti pomocou ťažkej techniky.

Ofenzíva vládnych síl a ich spojencov, podporovaná zo vzduchu náletmi ruských lietadiel, s cieľom dobyť Palmýru sa začala v polovici januára. Ich najnovší postup smerom k Palmýre sa odohral len niekoľko dní po tom, ako IS stratil kontrolu nad mestom al-Báb, ktoré sa tak ocitlo v rukách tureckých vojakov a jednotiek sýrskej opozície podporovaných Tureckom.

IS stráca svoje pozície aj v susednom Iraku, kde sa vládnym silám tiež darí napredovať v ich operácii zameranej na ovládnutie západnej časti mesta Mósul.










 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona