Sýrske vládne sily sa zmocnili hlavného zdroja vody pre Damask

NETKY.SK • 28 Január 2017, 16:17 • 2 min
Sýrske vládne sily sa zmocnili hlavného zdroja vody pre Damask

DAMASK - Sýrske vládne sily získali kontrolu nad hlavným zdrojom pitnej vody pre Damask a jeho okolie, o ktorý viedli niekoľko týždňov boje s povstalcami. Oznámili to dnes sýrska štátna televízia a armádne médiá.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov opozičnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sa vládni vojaci dostali k prameňu rieky Baradá severozápadne od Damasku na základe dohody o ukončení týchto bojov, ktoré pokračovali aj napriek celoštátnemu prímeriu s platnosťou od 30. decembra. Dohoda predpokladá, že povstalci v údolí Baradá zložia zbrane alebo odídu.

Vodáreň v obci Ajn al-Fídža podľa SOHR sprístupnili skupinám opravárov, ktoré by mali v najbližších dňoch obnoviť dodávky vody do hlavného mesta. Približne päť miliónov obyvateľov Damasku a okolia je odkázaných na náhradné zdroje pitnej vody od 22. decembra, keď došlo k poškodeniu čerpacích zariadení.

Boje v údolí Baradá vyvolali tvrdenia sýrskej vlády, že povstalci otrávili tamojší zdroj pitnej vody, čo však druhá strana popierala. Predošlá dohoda o oprave vodárne, z ktorej poškodenia sa vláda a povstalci navzájom obviňujú, sa v polovici januára skončila neúspechom, keď vládou vymenovaného sprostredkovateľa zastrelili za nejasných okolností.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies