Sýrske vládne sily a kurdské oddiely dobyli niekoľko lokalít na severe Sýrie

NETKY.SK • 16 Február 2016, 13:43 • 2 min
Sýrske vládne sily a kurdské oddiely dobyli niekoľko lokalít na severe Sýrie

BEJRÚT - Sýrskym vládnym silám a prevažne kurdskej povstaleckej koalícii sa na severe Sýrie podarilo obsadiť viacero oblastí, ktoré doteraz ovládali islamistické oddiely.

slovakia

left justify in out

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA a Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes informovali, že vládne jednotky sa zmocnili dedín Achras a Miskán v severosýrskej provincii Aleppo.


Príslušníci Demokratických síl Sýrie - koalície arabských a kurdských povstaleckých skupín - dobyli mesto Tall Rifaat, ktoré bolo jednou z bášt povstalcov v provincii Aleppo. Obsadili aj neďalekú dedinu Kfar Nasa, ležiacu južne od Tall Rifaatu.


Demokratické sily Sýrie zahŕňajú aj kurdské milície nazývané Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) a sýrske arabské skupiny, ktoré doteraz bojovali na severe Sýrie proti extrémistickej organizácii Islamský štát.


Sýrske vládne sily za podpory ruských lietadiel spustili začiatkom februára mohutnú ofenzívu v provincii Aleppo, čo malo za následok prerušenie mierovej konferencie o Sýrii vo švajčiarskej Ženeve.


V dôsledku sústredeného vojenského tlaku povstalci na severe Sýrie prišli o časť dobytých území. Terčom útokov vládnych a ruských síl však nie sú len džihádisti, ale aj civilisti, pozície umiernenej opozície a infraštruktúra.


Posledné z takýchto útokov sa odohrali v pondelok, keď pri náletoch na školy a nemocnice na severe Sýrie prišlo o život takmer 50 ľudí. Ľudskoprávni aktivisti zo zodpovednosti za ne obvinili Rusko, ktoré však svoju vinu rozhodne odmietlo.


Turecko, ktoré stojí na strane sýrskej opozície a časti protivládnych povstalcov, dnes - aj v súvislosti s pondelkovými útokmi - obvinilo Rusko z páchania vojnových zločinov a vyostrovania občianskej vojny v Sýrii.


V súvislosti s pondelkovou eskaláciou európski a americkí lídri vyzvali všetky strany konfliktu v Sýrii vrátane Turecka a Ruska, aby sa snažili znížiť napätie a nepodporovať stupňovanie násilností.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies